Vi slæber overflødig emballage hjem
Onsdag 25. januar 2023 kl. 11:47
Aksel Wolter leverer Verdens Gang
Ingen af de store supermarkedskæder har lanceret planer for mindre brug af emballage. Hverken hos deres leverandører, egne fabrikker eller i deres butikker.
En ide kunne være, at øge brugen af papirposer i forskellige størrelser, der kan genbruges. Der kan være butikslogo og produktnavn på hver pose, f.eks. tomater, kartofler, æbler, salat m.v.
Varerne kan vejes i butikken eller ved kassen. Eventuelt betaler kunden en pris for papirsposen, som skal være i god kvalitet.
Brug for udvikling
Nethandel har gennem de sidste år, blandt andet på grund af Covid, været stærkt stigende. Her er der ofte brugt al for meget emballage i forhold til, at varen selvfølgelig skal sikres mod skader under transporten. Der er brug for udvikling, både med hensyn til emballage forbrug, og mere nænsom håndtering under transporten.
Ifølge de nyeste beregninger bruger fødevareindustrien omkring 250 millioner tons emballage på verdensplan hvert år, og det har været støt stigende de sidste 10 år. (Kilde: AI+)
Danmarks del er ifølge Affaldsstatistik i Danmark 2020, Miljøprojekt nr. 2217 December 2022 Miljøstyrelsen:
Emballageplast 46.000 tons i 2015 - 71.000 tons i 2022.
Blandet emballage 5.000 tons i 2016 - 22.000 tons i 2022.
Emballagepap og andet pap 352.000 tons - 385.000 tons i 2022
Tallene taler for sig selv. Og selv om afbrænding af affald er blevet en industri til energifremstilling, vil jeg godt sætte et stort spørgsmålstegn ved dets bæredygtighed. Giver det samlet et positiv CO2 regnskab?
I supermarkederne er kun dele af frugt og grønt i “løs vægt”. Mange produkter har som minimum en indpakning af en eller anden form for plast eller en kombination af plast og pap.
Alle varegrupper bør gennemgås for reducering af emballage. Slagterafdelingerne / delikatesse bruger store mængder af overflødig emballage. Hele forarbejdningsledet i de store supermarkedskæder bør kritisk gennemgå og nytænke deres brug af emballage, og ikke overlade det til forbrugerne at betale overflødig emballage. Det er selvfølgelig lagt på prisen.
Samtidig belastes samme forbruger og samfundet med indsamling, genbrug og bortskaffelse. Men det er selvfølgelig ikke detailhandelens problem. Eller...
© Copyright 2023 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.