Verdens Gang og Frankrigs sydligste by

Onsdag 28. september 2022 kl. 13:33

Verdens Gang og Frankrigs sydligste by
Aksel Wolter leverer Verdens Gang
Verdens Gang: Hvad hedder den sydligste by i Frankrig mellem Nice og Marseille med 167.479 indbyggere (2015)?
Mange danskere kender bynavnene Nice, Cannes, Bandol og Marseille. Flere har sikkert besøgt dem. Men ganske få danskere kender eller har besøgt Toulon.

Toulon blev i 1481 underlagt Frankrig og havde i 1600 tallet landets største og vigtigste flådehavn. I 1793 overdrog franske royalister flåden til den engelsk-spanske hær, der derefter besatte byen. Den blev dog generobret af revolutionære tropper, anført af en ung korsikaner, der på det tidspunkt var kaptajn, og senere udråbte sig selv som kejser af Frankrig, Napoléon Bonaparte.

Vi har været i Toulon gennem 30 år og set byen forandre sig. Byen er flådens by, og den franske Middelhavsflåde har base her. Byens største arbejdsplads er derfor marinen, og store områder omkring byen tilhører flåden / hæren, uden adgang for offentligheden.
Flåden blev under 2. verdenskrig, ligesom den danske, sænket i havnen for at undgå at Vichy styret, ledet af Marechal Petain skulle overdrage den til tyskerne.

Havnen blev senere totalt ødelagt i slutningen af verdenskrigen af engelske bombardamenter. Efter krigen blev der opført højhuse i beton på havnefronten, hvilket førte til en heftig debat. Skulle folk nu til at bo i kaninbure? Nu har toulonaiserne vænnet sig til dem, og restauranterne i bunden af bygningerne er velbesøgte (af turister). Mon vi nogensinde vænner os til den nye byfront ved stationen i Køge? Det tvivler jer på!

Toulon vakte international opmærksomhed ved i 1995 at vælge en borgmester fra Front National, Jean-Marie Le Chevalier. Han blev i 2001 idømt fængselsstraf for ulovlig omgang med offentlige midler og tabte det følgende kommunalvalg.

Den gamle bydel med strøggaden Rue d'Alger og domkirken Sainte-Marie-Majeure (1100-1600) er attraktioner. For år tilbage var byens en levende provinsby med Cours de la Fayette, med dets daglige marker og masser af butikker og specialforretninger ned mod havnen.

Arabisk kultur
Provencalsk og arabisk kultur levede længe side om side.
Men dele af det arabiske kvarter blev revet ned, og erstattet af Indkøbscentret, Centre Mayol, indviet 25. april 1990. Det førte til massive butikslukninger i bymidten og et snigende forfald.

Ved siden af indkøbscenteret ligger, Mayol Stadion, et stadion, hvor Toulon Rugby Club har hjemmebane. Rugby er “nationalsport“ i Provence, men ikke mange danskere kender reglerne. Jeg overværede for år tilbage en rugby match, som jeg ikke forstod meget af. To drukne englændere ved min side faldt i søvn. Men RCT vandt, og jeg har stadigvæk kasketten med en liljekonval på, som er klubbens symbol.

De senere år er bymidten blevet saneret. Husene i de små gader, hvor ingen pæne piger, men kun sømænd kunne færdes efter mørkets frembrud, er sat i stand, og snuskede barer med mindre pæne piger, er blevet afløst af specialbutikker og trendy restauranter. Indvandrerne er flyttet til andre kvarterer, og bymidten er igen blevet et eftertragtet sted for pensionister og andet godtfolk, der ønsker at nyde det behagelige klima ved Middelhavet.

Fugl Phoenix
I dag er Toulon er genopstået som en fugl Phoenix som kulturby.

Opéra de Toulon, Toulons Opera, som har været den kommunale opera siden 1862, lever i bedste velgående. Den gamle torvehal, der var ved at forfalde, er renoveret, og fremstår nu med boder og muligheder for spisning, ligesom Torvehallerne i København.

Der er 3 renoverede museer, som absolut er et must, når man er i Toulon. Det helt ny MAT, Museum Art Toulon med en permanent samling, et fantastisk bibliotek og skiftende udstillinger. Denne gang så vi malerier fra Algier 1830 - 1930. Vi bemærkede, at ingen kvinder på malerierne bar tørklæde eller burka. MAT har en underafdeling Le Musée des Arts Asiatiques, beliggende i Villa Jules Verne, på Littoral Frédéric Mistral i Mourillon.

Museum Hôtel des Arts viste en udstilling af møbler fra 1920 - 30 i Art Deco / Jugendstil, udlånt fra Centre Pompidou i Paris.

Vi husker også altid at besøge det lille fotomuseum, Maison de la Photographie, med skiftende udstillinger. Dennne gang så vi Lucien Clergue, som vi ikke kendte, men som var meget værdsat af blandt andre Picasso.

Desværre var Jazz i Toulon overstået. Rundt omkring i byen kan du i juli måned høre masser af gratis koncerter, ofte på byens små torve, hvor du kan nyde en Pastis, imens musikken spiller.

I september er klimaet for os danskere ideelt. Luften er 28 grader, vandet 24!

Fra havnen i Toulon kan du på din busbillet sejle en halv time til den skønneste strand på Les Sablettes, hvor du efter svømmeturen kan nyde din morgenkomplet på en restaurant ( kaffe, croissant, baguette og juice ) mens du nyder udsigten ud over Middelhavet. Et besøg på fiskerestauranten i Saint Elme, hvor du ankommer efter en gåtur langs stranden, skal du unde dig selv.

Toulon har også en by strand, Mourillon, med legepladser, minigolfbane og restauranter. Ikke dårlig, men vores favorit gennem alle årene, er Sablettes.

Fra lufthavnen i Nice kan du tage toget direkte til Toulon og være fremme 2 timer senere…..

Af Aksel Wolter

© Copyright 2022 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.


Redaktion

Desktop version