Foredrag der sætter tanker i gang
Vi glæder os til at sætte sæsonen i gang, siger Peter Gravlund Nielsen. Foto: Torkild Svane Kraft

Foredrag der sætter tanker i gang

Mandag 17. januar 2022 kl. 11:44

Foredrag der sætter tanker i gang
I første foredrag kan du høre om Lola - den 5.700 år gamle pige der blev fundet i forbindelse med Femern-byggeriet
Frem til og med marts kan du hver torsdag opleve spændende foredrag på Kulturmuseum Øst i Faxe. Under den fælles titel ”Tanker til din torsdag” tilbyder museet forskning, fakta og finurlige detaljer direkte fra forskere og eksperter i en bred vifte af emner.

– I dette forår kommer vi langt omkring i emnerne – fra det ydre rum til fossiler. Vi glæder os så meget til at sætte sæsonen i gang den 20. januar, for vi har følt det nødvendigt, at aflyse det første på grund af den megen covid-19 smitte, fortæller museumsdirektør Peter Gravlund Nielsen, og fortsætter:

– Vi har selvfølgelig fokus på vores gæsters trivsel, så vi sørger for afstand, udluftning og masser af sprit, når nu vi sætter foredragssæsonen i gang. I en tid med fake news og spekulationer er det bare så vigtigt at holde fast i foredragene, hvor forskere og eksperter kommer til orde.

Historien om Lola
Forårets foredragsprogram begynder med en udgravning i Femeren Projektet når museumsinspektør Bjørnar Måge fra Museum Lolland-Falster kommer og fortæller den 20. januar. Her kan man bl.a. høre om Lola, en 5.700 år gamle pige...

– Foredraget personificerer fortiden, med historien om hvordan en birkebarksklump med tandmærker gav os Lola og et helt nyt indblik i livet i tidligneolitikum. De ydre rammer for hendes liv afdækkes ved hjælp af de mange fantastiske fund fra vores udgravninger ved Femern undersøgelsen. Herefter vil udviklingen og de ændringer der viste sig i område fra stenalder til jernalder belyses. Med fra de mindste fund, som en halv vindruekærne, til store konstruktioner som et over 700 meter langt og 15 meter bredt forsvarsværk et hulbælte, fortæller Bjørnar Måge.

Skandinavisk union
Torsdag den 27. januar er det Rasmus Glenthøj der lægger vejen forbi museet på Rådhusvej i Faxe. Han er lektor ved Syddansk Universitet i Odense. Emnet er “Union eller undergang” - et foredrag der fortæller historien om de alvorlige planer om statskup, krig, bortførelse af den danske kongefamilie, revolution og indsættelse af Sverige og Norges konge på den danske trone...

Vidt omkring
Efter Rasmus Glenthøj skal man ud i rummet, for at høre om der findes liv andre steder. Henning Haack fortæller om hvordan vores solsystem opstod, og hvorfor der er liv her - og om der kan være det andre steder. Det er den 3. februar.

Forsvarsanalytiker Hans Peter Michaelsen holder den 10. februar foredraget “Afghanistan - hvorfor dik det galt?” - en beretning der bygger på hans egne oplevelser som rådgiver for den afghanske hær.

Ugen efter er det museumsinspektør på Stevnsfort, Iben Bjørnsson, der fortæller om den kolde krig og arbejderbevægelsen, og herunder den socialdemokratiske kamp mod kommunismen.

Kåre Johannesen fortæller om Gøngehøvdingen og svenskekrigene den 24. februar, Jesper Milán, der er leder af Geomuseum Faxe, fortæller om Danmarks fossile koralrev den 3. marts, mens Hanne Strager, den 10. marts, kommer forbi og fortæller om Inge Lehmann, der er Danmarks ukendte verdensstjerne. Det var hende der opdagede jordens indre kerne.

“Tanker til din torsdag” slutter den 17. marts hvor Bettina Buhl, der er museumsinspektør ved Det grønne Museum, fortæller om det danske måltid i 15.000 år.

Køb billetter
Foredragsrækken ”Tanker til din torsdag” koster 95,- og i den pris ligger både et glas vin/øl/vand i pausen og adgang til udstillingerne på Kulturmuseum Øst inden foredraget.

– Jeg kan kun anbefale at komme i god tid til foredragene. Der vil både være mulighed for at købe et glas vin inden foredraget og man kan gå på opdagelse i museets udstillinger - for eksempel har vi en udstilling af gæsternes fund i kalkbruddet. Der er virkelig mange spændende ting at se, lyder det fra museumsdirektør Peter Gravlund Nielsen.

Tid og sted: Foredragene foregår hver torsdag kl 19.30 til 21.30 på Kulturmuseum Øst, Rådhusvej 2 i Faxe. Billetter købes på kulturmuseumoest.dk

Af Torkild Svane Kraft
© Copyright 2022 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.


Redaktion

Desktop version