Mangler 60 millioner kroner
Camilla Meyer. Arkivfoto

Mangler 60 millioner kroner

Torsdag 9. september 2021 kl. 11:45

Indlæg af:
Camilla Meyer, byrådet, Økonomiudvalget samt borgmesterkandidat for Socialdemokratiet

I Socialdemokratiet vil vi ikke påstå, at Faxe Kommunes økonomi aldrig har været værre end nu.

Det var også slemt, da der skulle lægges budget for 2012. Her skulle kommunen betale knap 70 millioner kroner tilbage til staten på grund af for optimistisk selvbudgettering af skatten for 2009.

Men der er stor forskel på politikernes holdning til problemerne.

I 2011 erkendte hele byrådet den alvorlige situation. Byrådet vedtog i enighed et stramt budget for 2012 med en lang række ubehagelige besparelser.

I dag har vi derimod indtryk af, at hele den borgerlige flertalsgruppe ikke erkender situationens alvor. Men syltetøjsglasset er tomt!

Derfor denne opsummering af administrationens budgetforslag. Det centrale er besparelsesforslag på fire gange 15 millioner kroner, altså 60 millioner kroner.

1: 15 millioner kroner af den statsligt bevilgede pulje til pris- og lønfremskrivning i 2022 foreslås ikke sendt ud til centre og institutioner.
Det overlades til ledere og medarbejdere selv at løse det problem.
Til orientering svarer disse 15 millioner kroner kr. til, at der mindst skal ske en medarbejderreduktion på 35 årsværk.

2: 15 millioner kroner foreslås sparet på effektiviseringer på socialområdet, trods store budgetoverskridelser i flere år.
Administrationen har selv kaldt dette besparelsesforslag for ”fugle på taget”.
Besparelsen rummer usikkerhed, fordi der samtidig også er indarbejdet en budgetforudsætning med en væsentlig mindre udgiftsvækst på 15 millioner kroner i forhold til de seneste år.

3: 15 millioner kroner er foreslået til uspecificerede besparelser i 2023. Dette overlades til det nye byråd at finde! (Jeg takker for den gave, hvis jeg bliver valgt!).

4: Cirka 15 millioner kroner foreslås i konkrete besparelser på de forskellige velfærdsområder som eksempelvis lukning af Dagcenter Grøndal, nedlæggelse af klippekort til ekstra hjælp til hjemmeboende ældre, mindre sundhedsplejeindsats i 1. klasse, en ekstra lukkeuge i dagtilbuddene i både sommerferien og efterårsferien samt meget mere.

Dertil kommer, at kommunekassen reelt vil være tom med udgangen af budgetperioden i 2025.

78 af de obligatoriske 100 millioner kroner, der forventes at være i kommunekassen til den tid, er opsparing til ny svømmehal i Haslev.
Som administrationen skriver, vil det reelt ikke være muligt at bygge ny svømmehal de første mange år.

Konklusionen er, at vores husholdningsbudget i Faxe Kommune ikke hænger sammen.

Indtægter og udgifter er ikke i balance. Flertallet har i denne periode spist løs af kassebeholdningen og samtidig begrænset indtægtssiden.

Det var vist næppe klogt af flertalsgruppen at gennemføre skattelettelser i både 2019 og 2021 – skattelettelser som ikke er mulige at rulle tilbage.

Sammen med seneste års store fejl i budgetlægningen betyder det, at vi som byråd nu skal lægge et kæmpe sparebudget.

Det er vi fra Socialdemokratiet ikke tilfredse med – er du?
© Copyright 2022 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.


Redaktion

Desktop version