Cirkus Bella Donna fejrer 25 års jubilæum i Faxe
Cirkusdirektør Karsten Mathiasen i gang med sæbeboblerne ved Kulturnatten i Faxe Ladeplads. Privatfoto

Cirkus Bella Donna fejrer 25 års jubilæum i Faxe

Onsdag 15. september 2021 kl. 09:22

Jubilæum: Første gang man hørte om Cirkus Bella Donna, var gennem en avisartikel, hvor Karsten Cassidy efterlyste en gorilla der var stukket af fra ham.
Hvorvidt denne gorilla, som i øvrigt havde nøjagtig samme højde som cirkusdirektøren, nogensinde blev fundet, fortaber sig i historiens tåger - men avisartiklen var nu også mere for at fortælle, at et cirkus havde slået sig ned i Hugkrogen ved Orup, og gav sin første forestilling i Roholte Forsamlingshus.

Siden er det blevet til tusindvis af forestillinger, ikke kun lokalt, men ud over hele landet og sågar i fjernsynet hvor man flere gange har mødt Karsten Mathiasen og Cirkus Bella Donna - ikke mindst cirkusgrisene der gennem alle årene har udført numre der har begejstret store såvel som små.

- Når jeg tænker tilbage på de 25 år i Faxe, er det med dyb taknemmelighed. Jeg er taknemmelig for alle de mange ting, jeg har fået lov til at lave og har fået økonomisk opbakning af kommunen. Sammen med min „Fortællersyndicatet” lavede jeg fortællefestivaler 2002-04 i Gryden ved kalkbruddet og andre steder, fortæller Karsten, og fortsætter:

- Jeg havde en vision om at gøre Faxe til en „fortællende kommune”, altså at det skulle blive et særpræg for Faxe, at man brugte fortællinngens potentialer på alle niveauer. Mine overtalelsesevner slog ikke helt til, men jeg fik da lov til at blive „kommunal fortæller” en måned hvert år 2009-11. Jeg har fortalt historier for samtlige børn i Faxe Kommune.

Børn på plejehjem
Som kommunal fortæller havde Karsten Mathiasen fuld kunstnerisk frihed, og benyttede den til at eksperimentere med at få børnehavebørn over på plejehjemmene, så han kunne fortælle for børn og gamle sammen.

- Det medførte at jeg fik formuleret et nyt projekt 2012-15, hvor jeg var „generationsmødekonsulent” med fokus på at skabe generationsmøder. Jeg har været på samtlige plejehjem og skabt kontinuerlige møder mellem børn og gamle. Hvor har jeg mange rørende stjernestunder herfra, siger Karsten.

- Min hjerteven Esther Rothmann på Hylleholtcentret har personligt givet mig lov til at bruge udtrykket „gamle”. Jeg spurgte hende engang om det ikke var mere naturligt at kalde hende „gammel” i stedet for „ældre” (Hun var lige fyldt 100 år). „Jeg er ligeglad, hvad du kalder mig, bare du ikke kalder mig tidligt op om morgenen” sagde hun med et grin.

- Sammen med min fortællerven Bjørn Bensby fortalte jeg i 5 år godnathistorier en gang om ugen på Hylleholtcentret. Da Esther døde blev vi enige om at stoppe, for snart alle, vi lærte at kende fem år før var borte, beretter Karsten Mathiasen.

I år har cirkusdirektøren fejret sølvbryllup med Elsebeth, der leder Vemmetofte Strand Camping! Der har været et par skilsmisser, men Elsebeth har været trofast og troligt engageret Cirkus Bella Donna hvert år siden 1996. De senere år hele seks gange i løbet af sommerferien.

- Jeg gav hende også en fin sølvbryllupsbuket, fortæller Karsten.

Kulturnætter
Nu er det altså 25 år siden Cirkus Bella Donna slog sig ned her på egnen, og det fejrer man ved at gøre noget helt ekstra ud af de fire forestillinger til kulturnætterne i Faxe Ladeplads, Karise, Faxe og Haslev.

- Vi stiller op med et nyt telt, blåt med røde stjerner indvendig og blå-hvid stribet sidesejl. Forestillingen er i den helt samme velkendte stil. Den nuværende cirkusgris, Manfred Mullemøf er uovertruffen dygtig, siger Karsten Mathiasen, men Karsten Klovn, som han også kaldes, har jo også efterhånden trænet mange små grise.

I forbindelse med Kulturnætterne leverer Cirkus Bella Donna en stor cirkusworkshop, som starter to timer før forestillingen. Her kan børn og voksne gå på line, balancere på stylter, hulahoppe og jonglere, og det tilbud har rigtig mange taget imod i Faxe Ladeplads og Karise, som jo har gennemført deres Kulturnætter.

Til Kulturnatten i Faxe på fredag den 17.september kan man møde Cirkus Bella Donna fra kl. 16.45 ved vandrerhjemmet - og i Haslev, som er den 24. september, er det i Præstelunden det går løs fra kl. 18.
© Copyright 2022 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.


Redaktion

Desktop version