Grøn omtanke

Tirsdag 6. april 2021 kl. 09:59

Grøn omtanke
Indlæg af:
Nelly Hagen
Teglgårdsvej 5
Faxe Ladeplads.

Nu er foråret på vej. Knopper på grene og blomster springer ud. Det får mig til, at reflektere over, om vi passer godt nok på vor natur eller er der plads til forbedring?

Forårsglæde er, når bierne summer og fuglene synger al deres glæde ud.

Er man heldig, kan man se sommerfuglenes smukke flagrende flugt henover havens blomster, der udløser en konkret, berusende følelse af taknemmelighed over al den „rigdom” for øjet og øret.

Vi nyder, som mennesker, det privilegium, at stå over naturen. Men vi glemmer ofte i udpræget grad, at tilgodese og respektere denne. Jeg vil gerne slå et slag for, at vi som mennesker tager en etisk holdning, til, og forpligtelse til, at værne om den dyrebare natur vi har.

Desværre er det et faktum, at der dag for dag forsvinder planter og dyrearter, på grund af udnyttelse af jordens ressourcer. Habitater mindskes, og vi får aldrig disse uddøde planter og dyr igen.

Jeg tænker, at alle levende ting, har en værdi. Dyr og planter har udviklet sig over mange millioner år, tilpasset sig genetisk til hver sin art og biotop. Fra små mikroorganismer til store dyr. Med dette for øje, og inden det er for sent, kan vi alle bidrage til, at få gang i processen med at udbedre levesteder for dyr og planter således, at vor næste generation får samme gode naturoplevelser, som vi har p.t., (eller,som vi måske snart er i færd med at miste).

Det er ikke udelukkende klimaets skyld, at dyrearter forsvinder, men i høj grad også menneskets grove udnyttelse af naturen.

Tankeeksperiment. Tænk, hvis Faxe Kommune igangsatte projekter med vilde blomster på toppen af rundkørslerne, eller andre steder, hvor de kedelige grønne græsrabatter (grønne ørkener) kunne blive erstattet af vilde blomster!

Jo mere vildt jo bedre. Hvor planter får lov til at sprede deres frø, „og ikke blev slået ned af en plæneklipper”.

Ligeledes, i private haver, kunne der måske også findes en plet, hvor der kunne stå lidt brændenælder/mælkebøtter, eller andre skønne vilde vækster. Hvis vi giver de naturlige planter et levested, uberørt af menneskehånd, „en slags vild natur i miniformat”, bidrager vi til, at skabe gode chancer for at optimere biodiversiteten for fugle og insekter.

Med ønsket, om et dejligt grønt forår og en dyre-artsrig sommer, til glæde for os alle.
© Copyright 2021 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.


Redaktion

Desktop version