Rute 54: Gisselfeld vil stille jord til rådighed gratis, hvis...
Gisselfeld ønsker ikke en motorvej, men vil stille jord gratis til rådighed for en 2+1 vej. Tegning: Gisselfeld

Rute 54: Gisselfeld vil stille jord til rådighed gratis, hvis...

Tirsdag 6. april 2021 kl. 09:30

Rute 54: Gisselfeld vil stille jord til rådighed gratis, hvis...
Anker Laden-Andersen, formand for Gisselfeld Kloster. Foto: Torkild Svane Kraft
Vi støtter ikke Gisselfelds forslag, udtaler Faxes borgmester Ole Vive. Motorvej er det eneste rigtige.
Vej til Næstved: Gisselfeld Kloster har besluttet vederlagsfrit at stille jord til rådighed for en udvidelse af rute 54 - altså vejen mellem Rønnede og Næstved.

Men, og der er et stort men, det generøse tilbud gælder kun, hvis man i stedet for en motorvej, vil lave en såkaldt 2+1 vej - altså en vej med tre vognbaner.

Det er Gisselfelds bestyrelsesformand Anker Laden-Andersen, der, lige før påske har, har fremsendt tilbuddet til Næstveds borgmester og til Torben Johansen, der er formand for Næstved Erhvervsforening og ivrig forkæmper for en motorvej til Næstved.
Spørgsmålet om en motorvej fra Rønnede til Næstved, at der været talt om i årevis. Flere linjeføringer har været diskuteret, men vejdirektoratet har truffet om at den bedste linjeføring er direkte mellem Rønnede og Næstved, og forundersøgelser er allerede gennemført.

Dette forslag støttes da også af såvel Næstved som Faxe kommune og af erhvervsforeningerne i de to kommuner, men ikke af Gisselfeld Kloster, som ønsker at en motorvej til Næstved tager sit udgangspunkt ved Bårse.

Og nu slår Gisselfeld altså igen et slag for denne linjeføring, og sætter trumf på, ved at sige, at den jord som Gisselfeld ejer, ved en udvidelse af den eksisterende vej - rute 54 - til en 2+1 vej, vil blive stillet gratis til rådighed for samfundet.

- Ved at gennemtænke den samlede infrastruktur på Sydsjælland og den politiske tilkendegivelse der er omkring en motorvej, har Næstved en unik mulighed for at få en central placering i forbindelse med anlæggelse af en tværmotorvej, udtaler Anker Laden-Andersen.

- De trafikale problemer på strækningen Rønnede-Næstved kunne løses ved imødekommelse af Gisselfelds tilbud kombineret med en forventet anlægsbesparelse på mellem 500 og 700 millioner kroner, hvilket vil øge muligheden for et anlægsprojekt indenfor en meget kort tidshorisont, lyder det fra Anker Laden-Andersen.

Ødelæggende forslag
Tilbuddet fra Gisselfeld bliver dog prompte afvist af Næstveds borgmester Carsten Rasmussen (S), der ikke tøver med at kalde det direkte tarveligt.

- Jeg ser det som fuldkommen ødelæggende og som et sidste øjebliks forsøg på at blokere beslutningen om motorvejen, som et bredt flertal på Christiansborg er på vej med. Det nærmer sig regulær chikane, siger borgmesteren til Sjællandske.

Han håber derfor ikke, at en eneste af Folketingets transportordførere tager notits af brevet fra Gisselfeld Kloster, som ifølge borgmesteren vil bombe ønsket om en motorvej 10 år tilbage.

Vi ønsker motorvej
Faxes borgmester, Ole Vive er ikke så bombastisk i sine udtalelser som Næstveds borgmester. Ole Vive forstår godt Gisselfelds holdninger. De varetager jo deres interesser, siger han.
- Men Faxe Kommune støtter ikke Gisselfelds forslag. Vi står 100% bag ønsket om en motorvej mellem Rønnede og Næstved - og den linjeføring der kaldes A. Altså den nuværende rute 54, siger Ole Vive til Haslev-Faxe Posten.

- Det er det forslag der har størst mulige samfundsafkast. Det er den eneste rigtige løsning, og så vil det gøre Rønnede til et trafikalt knudepunkt på Sjælland, tilføjer Ole Vive. Og det vil betyde at man kan tiltrække virksomheder og investorer.

Ole Vive påpeger desuden at ikke mindre end 17 sjællandske kommuner og Region Sjælland er fuldstændig enige om trafikudviklingen på Sjælland. Her har motorvej til Kalundborg førsteprioritet, mens motorvej mellem Rønnede og Næstved har andenprioritet.

Af Torkild Svane Kraft
© Copyright 2021 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.


Redaktion

Desktop version