God mundhygiejne hjælper helbredet

Torsdag 10. november 2022 kl. 10:45

God mundhygiejne hjælper helbredet
Hjerteforeningen inviterer til møde om god mundhygiejne

Tirsdag den 29. november kl. 19.00 - 21.00 på Faxe Sundhedscenter, vil Hjerteforeningen Faxe sætte fokus på god mundhygiejne da mange ikke er klar over vigtigheden heraf.

- I den anledning har vi inviteret tandplejer Fabienne Leth-Petersson fra Vordingborg som vil komme og holde foredrag om god mundhygiejne samt besvare spørgsmål bagefter, fortæller Jørgen Walther fra Hjerteforeningens lokalafdeling.

Arrangementet er gratis og alle er velkommen, man skal blot tilmelde sig til formanden Tommy Pedersen på mail ltp@hemmingsvej51.dk senest mandag den 21. november.
Foreningen serverer kaffe, te og kage i pausen.

Tidligere var man ikke klar over, at dårlig mund- og tandhygiejne kunne påvirke helbredet. Der dog blevet foretaget mange undersøgelser, der viser, at almindelige mundhulebakterier som streptokokker kan forårsage en øget risiko for blodpropper.

Så det er yderst vigtigt, at man regelmæssigt tager til sin tandlæge eller tandplejer for at bremse risikoen for en bakteriespredning til hjertet.

Hvis man lider af hjerteproblemer, er det vigtigt at oplyse sin tandlæge om det, inden tandstenen fjernes. Det anbefales at tage antibiotika, så bakterierne fra tandstenen ikke strømmer ud i blodomløbet under behandlingen.

En fugtig mund er en sund mund
Slimhinderne skal føles glatte og må ikke være ru eller meget nubrede. Man kigger også efter, om munden er tilstrækkeligt fugtet af spyt.

En fugtig mund er mere modstandsdygtig over for tandsygdomme. Spyttet neutraliserer syrligheden i det, vi spiser og drikker, og hjælper med at holde vores tænder rene ved at skylle vores tænder fri for madrester.

En sund mund er ikke kun en mund uden huller. Det er mindst lige så vigtigt, at tandkødet det er sundt. Problemer såsom paradentose, syreskader, tandkødsbetændelse, bakterier i munden og huller i tænderne er dagligdag på landets tandklinikker.

Ifølge tandplejer, Fabienne Leth-Petersson, kan man gøre meget for at undgå problemerne og på den måde bevare munden sund såvel som smuk.

- Der kommer dagligt ophobning af bakterier på tænder og tungen, og det er derfor en god idé også at børste tungen, når man børster tænder. Samtidig skal tandbørsten være blød, og man skal børste med bløde cirkelbevægelser. På den måde undgår man at skade tandkødet, ligesom man undgår at få følsomme tandhalse, forklarer Fabienne Leth-Petersson og fortsætter:

- Derudover er det vigtigt at huske at bruge tandpasta med fluor og tandtråd hver dag. Det er vigtigt at få sine tænder efterset og renset regelmæssigt hos tandplejeren eller tandlægen.

Børst tænder - også for hjertets skyld. Engelsk forskning viser, at risikoen for hjerteproblemer stiger med 70 procent, hvis man ikke børster tænder to gange dagligt. Årsagen er formentlig, at kronisk betændelse i mundhulen sætter gang i en afværgereaktion i kroppen som kan føre til åreforkalkning og dermed hjertesygdomme.

Af Mathias Kondal Berg, praktikant

© Copyright 2023 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.