Venskaber i skolen

Fredag 5. august 2022 kl. 13:31

Venskaber i skolen
Hanne Løkke Winther.

Indlæg af:
Hanne Løkke Winther
Frederiksvej 5A, Faxe Ladeplads

Det vigtigste et barn kan møde i skolen er venner. Coronaerfaringer har sat fokus på, hvor vigtigt det er. Indlæring kræver tryghed, og den får man bedst, når man er blandt gode venner. Men skolen har ikke tradition for at fokusere på venskaber.

Det kan være meget tilfældigt, hvilke børn der kommer i samme klasse – selv om børnehaverne ved alt om, hvem der leger godt sammen og hjælper hinanden.

Folkeskolens krise er mulighed for forandring. Vi kan ikke skabe mirakler her og nu, men vi kan tænke frem og arbejde målrettet på bedre forhold for alle.

Min egen erfaring som lærer i 14 år viste mig, at opmærksomhed på gruppedannelse fra begyndelsen af skolelivet betaler sig.

Derfor foreslår jeg, at hver skole ser kritisk på hele alderstrinnet og samler eleverne i grupper på seks. Seksere har en chance for at skabe varige venskaber.

Sekserne sættes sammen til klasser på 24 eller 30 afhængig af, hvordan de pædagogiske udfordringer er. Sekserne gør det muligt at skabe fleksible fora uden at eleverne bliver utrygge.

Hjælpelærere, undervisningsassistenter, er et gode. Lad os få mange hjælpere ind i skolen.

De, som har talent for at omgås børn og engagerer sig eksempelvis i idrætsforeninger, bør starte deres karriere tidligt, helst inden læreruddannelsen. Går vi den vej kan folkeskolen ikke undgå at blive inkluderende både for elever, lærere og samfundet.

© Copyright 2023 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.