Svend P. siger farvel til musikskolen

Torsdag 2. juni 2022 kl. 08:42

Svend P. siger farvel til musikskolen
Svend Pedersen stopper som musikskoleleder. Han bliver pensionist. Der er afskedsreception den 9. juni. Foto: Torkild Svane Kraft

Svend P. siger farvel til musikskolen
Svend Pedersen dirigerer “Tæt på Vandet” i 2012. Arkivfoto: Torkild Svane Kraft
En epoke slutter snart. Svend Pedersen stopper som leder af Faxe Musikskole for at overgå til pensionisternes række - men slut med musikken er det ikke.

Om ganske kort tid fylder musikskolens afholdte leder 67 år, og derfor har han besluttet at stoppe og lade yngre kræfter komme til, men Svend fortsætter dog som tovholder i musikskolens samarbejde med folkeskolen og projektet “Fælles om forebyggelse” der specielt henvender sig til udsatte børn og familier.

Svend Pedersen, Svend P. eller Musik-Svend er født og opvokset i Roskilde. Han begyndte at spille klaver som syvårig, begyndte i musikskole da han gik i 5. klasse og lavede et band sammen med seks andre drenge mens han gik i folkeskolen.

- Vi lånte skolens rygerum til at øve og afholde koncerter, fortæller Svend. Ja, dengang var der rygerum på skolerne selv om det er svært at forestille sig i dag.

Efter skolen rejste Svend rundt i verden og var på idrætshøjskole inden han startede på HF, og efter endt eksamen blev han optaget på Haslev Seminarium hvorfra han dimitterede i 1982 - og straks headhuntet som musiklærer på Hylleholt Skole i Faxe Ladeplads. Her var Nils Stahlsmidt inspektør og ville satse stort på musikundervisningen. Ikke mindre end fire musiklærere blev der ansat.

- Jeg takkede ja til tilbuddet, men sådan at jeg var halvtids i Faxe Ladeplads og den anden halvdel på Haslev Højskole, siger Svend Pedersen.

I januar 1991 blev Svend P. leder af Rønnede Musikskole. Den blev senere til Østsjællands Musikskole med deltagelse af Rønnede, Fakse og Stevns kommuner. Det var ikke uden problemer, så Rønnede og Fakse besluttede at fortsætte for sig selv.

Ved kommunesammenlægningen i 2007 blev Faxe Musikskole en realitet. Her blev Haslevs leder, Lena Schnack Mertz, øverste musikskolechef og Svend blev souschef.

- Vi var helt enige om at sådan skulle det være og det fungerede rigtig godt, siger Svend, der blev leder af musikskolen da Lena stoppede for tre år siden.

Det allerbedste
Når Svend ser tilbage på de mange år i musikskolen, og man spørger hvad der er det allerbedste, lyder svaret “dagligdagen”.
- At se en begynder lyse op af energi og glæde ved lære sit instrument at kende, eller ved at synge, er nok det jeg sætter allermest pris på, siger Svend. Kun med en hverdag hvor man trives, kan store ting gro.

Og mange ting er der groet i Faxe Musikskole. Tænk bare på “Tæt på Vandet”. Nogle fantastiske koncerter hvor scenen var opbygget midt ude i det store svømmebassin. Et kæmpestort orkester, vand, lyd og lys. En oplevelse hverken publikum eller musikerne glemmer. Den første “Tæt på Vandet” fandt sted i 2001 og den sidste i 2012. Ialt fem blev det til, og 80% af numrene var skrevet af Svend Pedersen.

- Jeg tror ikke man kan gennemføre sådan noget nu om dage. Vi er i en helt anden tid. Hver enkelt deltager skulle skrive under på en kontrakt, man skulle øve rigtig meget for sig selv, og der var mødepligt til fællessamlinger. Unge i dag er nok lidt mere individuelt orienteret, siger Svend.

Udover “Tæt på Vandet” har musikskolen lavet flere teaterkoncerter, som f.eks. “Dylan” og “Beatles” - dertil kommer rigtig mange bands, store såvel som små. Nogle der har eksisteret i kort tid, andre i rigtig mange år.

Når man spørger Svend om hvad han gerne vil huskes for, nævner han straks, at have været med til at skabe et sted med trivsel. Et kreativt sted hvor man alene og i fællesskab kan nørde med sin store interesse, musikken.

- Og så håber jeg selvfølgelig at jeg har været med til at skabe et sted hvor børn og unge har kunnet lide at komme, og at vi har sat gang i en masse hos mange unge mennesker, slutter Musik-Svend.
Faxe Musikskole inviterer til afskedsreception torsdag den 9. juni fra kl. 15 til 18 på Kultunariet, Søndergade 12 i Haslev.

Af Torkild Svane Kraft

© Copyright 2022 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.