Kultur i lange baner på Hylleholt Skole

Tirsdag 24. maj 2022 kl. 11:01

Jakob, Leo, Bastian (næsten skjult), Oscar og Gustav havde udviklet Faxedor, som de her præsenterer for Hylleholt Skoles nye afdelingsleder Jacob Mortensen. foto. Torkild Svane Kraft

Faxe Ladeplads: Kultur er mange ting. Det er man ikke i tvivl om efter at Hylleholt Skole har haft Kulturuge, der blev afsluttet med en stor Kulturaften for elever, forældre og bedsteforældre i torsdags.

Det var første gang siden 2019, at skolen kunne invitere til en stor sammenkomst. Og stor blev den, for lige i omegnen af 500 mennesker gæstede skolen torsdag mellem kl. 16.30 og 19.00.
Aftenen blev indledt i hallen og fortsatte så rundt om på skolen, så man kunne se hvad de forskellige klasser havde beskæftiget sig med.

Og der var rigtig meget at se på. Kultur i virkelig bred forstand, da hver enkelt klasse selv havde bestemt hvordan de ville gribe kulturen an. I flæng kan man nævne dans, musik, følelser, rimcafé, digte, Grønland, H.C. Andersen, brætspil, mad - og rummet.

Det var de mindste elever, 0. klasse, der havde valgt at beskæftige sig med rummet, og her havde de lavet en hel væg fyldt med astronauter, en stor raket, men også lavet små kollager ud fra historien om Wilder, der ville hente en stjerne ned på jorden.

Et andet sted på skolen blev der savet og hamret og udtænkt sindrige vandingssysteme. Det var 8.X der arbejdede med lodrette haver. På ydervæggen i et hjørne af en bygning havde de lavet lodrette haver, der blev fyldt med blomster, ærter og salat.

- Og se så lige vandingssystemet, sagde en af eleverne. Det var ganske smart. En sodavandsflaske blev fyldt med vand, og en slange, som der var prikket huller i, ledte vandet ud i de lodrette haver, så blomsterne, ærterne og salaterne blev forsynet med lige netop den mængde vand de havde brug for. Og se, den slags kræver mange evner. Man skal udtænke et system, regne på det og så udføre det i virkeligheden. Og så viste det sig oven i købet, at alt fungere perfekt...

Faxedor
Spil er også en del af kulturen. Det mente 6.X i hvert fald, så de beskæftigede sig blandt andet med brætspil - og havde lavet deres helt eget spil “Faxedor” - med stor inspiration fra Matador. Her var vejene dog veje fra Faxe Ladeplads - og så havde de selv fabrikeret spillet helt fra bunden med træbrikker, terninger, penge, huse, spørgsmål og hvad der eller hører til i et hyggeligt brætspil.

Selv om Kulturugen kulminerede torsdag aften, var der dog også gang i den om fredagen. Her blev der nemlig afviklet en indendørs fodboldturnering i hallen - for skolens klasser. Og på de udendørs baner blev der, i samarbejde med Fælleselevrådet i kommunen afholdt fodboldturnering for drenge og piger fra Hylleholt Skole, Bavneskolen i Dalby og Karise Skole.

Af Torkild Svane Kraft

© Copyright 2022 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.