Lotte Kaa Andersen fortæller om Inge Lehmann

Tirsdag 11. januar 2022 kl. 10:56

Lotte Kaa Andersen fortæller om Inge Lehmann
Lotte Kaa Andersen fortæller om Inge Lehmann. Foto: Thomas Sjørup

Lotte Kaa Andersen fortæller om Inge Lehmann
Ungdomsbillede af Inge Lehmann. Foto: Even Neuhaus
Forfatterforedrag: Haslev Bibliotek inviterer til forfatteraften med Lotte Kaa Andersen torsdag den 27. januar kl. 19 i romanen på biblioteket, hvor hun fortæller om videnskabskvinden Inge Lehmann.


Lotte Kaa Andersen fortæller om ”Den inderste Kerne”, der handler om videnskabskvinden Inge Lehmann, der er anerkendt som en af verdens største videnskabskvinder, men kun de færreste danskere kender til Inge Lehmann, den danske matematiker og jordskælvsforsker, der i 1936 opdagede Jordens indre kerne.

Som verdens første seismolog mødte hun megen modstand i det danske naturvidenskabelige miljø, der i høj grad var domineret af hendes chef, Niels Erik Nørlund og fysikeren Niels Bohr. Hun havde en intuitiv forståelse for at aflæse seismiske data, men var henvist til at forske i sin fritid.

I 1950’erne opdagede amerikanerne hendes enestående talent og hentede hende til Columbia University. Her kom hun til at spille en rolle under Den kolde krigs atomvåbenkapløb.

Hun blev aldrig gift og fik ingen børn, og den sidste videnskabelige artikel skrev hun, da hun var 99 år. Inge Lehmanns liv er et studie i modige valg og nervøse sammenbrud, stor følsomhed og stor begavelse, rejser, fejder, uforløst kærlighed og en stædighed på størrelse med den klode, hun forskede i.

Inge Lehmann blev født den 13. maj 1888 og døde den 21. februar 1993.

I foredraget fortæller Lotte Kaa Andersen om Inge Lehmanns liv og virke og om sit arbejde med at finde ind i en historisk persons sind og tanker. For hvordan danner man sig et billede af et andet menneskes relationer og kompleksitet via arkiver, breve og dagbøger?

Lotte Kaa Andersen fortæller om sin research, hvor hun bl.a. har talt med Inge Lehmanns familie og fået adgang til private breve, personlige papirer og en dagbog, som ingen kendte til, før den blev hentet ned fra et loft i Klampenborg for to år siden.

I Den inderste kerne har forfatteren fået en stor, spektakulær historie forærende, og hun ser det som en gave, der forpligter, for hvordan dramatiserer man en så usædvanlig kvindes liv?

Billetter kan købes på forhånd via www.faxebibliotek.dk


© Copyright 2022 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.