Hvad laver de egentlig på FGU?

Tirsdag 23. november 2021 kl. 11:55

Der var travlt i køkkenet da avisen kiggede forbi. Her laves der nemlig mad både til FGU og til VUC. Fra venstre ses Jeffrey Ly, Jonas (lærer), Teddy Manniche og Mikkel Grandjean. Foto: Torkild Svane Kraft

Hver morgen myldrer omkring 70 unge til FGU på Præstøvej 11 i Faxe, men hvad er FGU, hvem går der og hvad får de ud af de.


FGU står for Forberedende GrundUddannelse og er for unge mellem 16 og 25 år, der har brug for en ekstra håndsrækning, for at afklare hvad fremtidens skal bringe på det uddannelses- og arbejdesmæssige område.

Det er jobcenterets ungeafdeling der visiterer de unge til FGU på Præstøvej, og formålet er at få afklaret deres fremtid. Det vil sige at der arbejdes på mange forskellige fronter på både det faglige, det personlige og sociale plan - alt efter hvad den enkelte elev har brug for.

– Nogle har brug for et fagligt løft, mens andre er gået ud af folkeskolen med topkarakterer, men har brug for at styrke deres sociale kompetencer, fortæller vejleder Sanne Krøyer.

Med de mange forskellige elever, er der brug for mange tilbud. Og det er der på FGU i Faxe. Der er AGU, der står for Almen GrundUddannelse, hvilket vil sige en forberedelse til f.eks. at komme på HF. Der er også PGU, der står for Produktions GrundUddannelse der også har dansk og matematik på programmet.

Dertil kommerEGU, der står for Erhvervs GrundUddannelse. Her tilrettelægger man en uddannelse sammen med en arbejdsgiver, hvor eleven er hos arbejdsgiveren 2/3-del af tiden og den sidste tredjedel på FGU. Man kan nærmest sige, at der her er tale om en god gammeldags mesterlære.

– Det har vi stor succes med, fortæller Sanne Krøyer. Mange elever er hjulpet til beskæftigelse i forskellige virksomheder indenfor lager, køkken, autoværksteder og entreprenørvirksomheder.

Indtil videre har 36 elever gennemført FGU i Faxe og heraf er 34 kommet videre i beskæftigelse eller i gang med en uddannelse, og her op til jul slutter yderligere fem elever FGU. De går alle videre på en erhvervsskole. Med andre ord en stor succes for FGU i Faxe.

Åbent Hus
På lørdag er der åbent hus på FGU i Faxe mellem kl. 10 og 13. Her er familie, venner og alle andre meget velkomne til at kigge forbi og se skolen, samt få mere at vide om de mange tilbud der er.

Der er åbent på alle værkstederne og i undervisningslokalerne, og dertil er der bål og smagsprøver på bålmad og snacks. Der er også mulighed for at købe juledekorationer og andre juleprodukter som eleverne har lavet, ligesom køkkenet byder på lidt til ganen.

FGU byder også på en samtalecafé, hvor man kan få en god snak om hvordan det er at være ung i dagens Danmark.

Elever og lærere glæder sig til at se rigtig mange på Præstøveej 11 på lørdag.

Du kan læse mere om FGU i Faxe på hjemmesiden www.fgu4you.dk og på facebook. Søg på FGU Midt- og Østsjælland.

Af Torkild Svane Kraft

© Copyright 2022 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.