Inklusion for inklusionens skyld – nej tak!

Fredag 12. november 2021 kl. 08:34

Inklusion for inklusionens skyld – nej tak!
Indlæg af:
Christina Birkemose (Socialdemokratiet)
2. viceborgmester
Kandidat nummer 10 for Socialdemokratiet
til Faxe Byråd
P.C. Davidsens Vej 12
4690 Haslev


Jeg så TV2 dokumentaren ”Smertens Børn”, som blev sendt torsdag aften.

Dokumentaren viser forholdene i blandt andet en 6. klasse i Høng (Kalundborg Kommune). Men det kunne også have været en klasse i Faxe Kommune – ja, i enhver kommune!

En klasse med 153 afbrydelser i løbet af 90 minutters undervisning, og et uholdbart arbejdsmiljø for elever og lærere.

Børn har forskellige grunde til at de ikke kan finde ro og koncentration i klassen. En del af disse elever skaber i stedet uro, og et usikkert og ustabilt læringsmiljø for resten af klassens elever, som også lider og ikke lærer det, de burde. I centrum for det hele står læreren, der ikke får de nødvendige redskaber eller muligheder, tid eller tillid, for at skabe trivsel og udvikle børnene til at blive ”nogen”, fremfor ”noget”.

Det kræver ressourcer, mod og tillid at gøre det rette. Men det er på tide at vi tager det nødvendige opgør. Et opgør med alle de negative faktorer, der er trukket ned over Folkeskolens lærere, pædagoger, elever og forældre. Dokumentaren viser, hvor alvorligt selv velfungerende børn bliver ramt, og psykologer forklarer i udsendelsen, hvordan det truer børnenes mentale sundhed. Vi er nødt til at sætte ind for at styrke alle dem, der hver dag lever i eller med konsekvenserne af et uholdbart arbejdsmiljø, som dét, der kommer til udtryk i dokumentaren. Den viser til skræk og advarsel også, hvad der sker, når børn med særlige behov venter for længe på udredning for en diagnose, og i mellemtiden tvinges til inklusion i en skole, som ikke passer til netop dem.


© Copyright 2022 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.