De gamles Hjem i Haslev er blevet 100 år

Torsdag 11. november 2021 kl. 13:55

De gamles Hjem i Haslev er blevet 100 år
Ole Vive deltog i fødselsdagsmiddagen og hilser her på Else Hansen der bor på Frederiksgadecenteret. Foto: Torkild Svane Kraft

De gamles Hjem i Haslev er blevet 100 år
Frederiksgadecenteret startede som De gamles Hjem - for 100 år siden. Foto: Torkild Svane Kraft
“1921 - De gamles hjem” står der på den store bygning på Frederiksgade. Med andre ord kan plejehjemmet Frederiksgadecenteret, som det hedder i dag, fejre de første 100 år.


Men er der nu virkelig tale om et 100 års jubilæum lige nu? Både ja og nej. De gamles hjem stod færdig og klar til indflytning, og den 11. november 1921 underskrev daværende sognerådsformand for Haslev og Freerslev, Nordtoft, reglementet for Haslevs nye hjem for gamle borgere.

Alt var altså klart den 11. november 1921, men der flyttede ingen beboere ind. Og hvorfor så ikke det? Det skyldtes at der på den tid hærgede en voldsom influenza-epidemi, så derfor besluttede sognerådet at man skulle vente med at modtage beboere til epidemien var overstået.

Og man kunne godt forstå sognerådets bekymring. Det var kun få år tidligere at den spanske syge slog millioner af europæere og mange tusinde danskere ihjel. Men lidt pudsigt at plejehjemmets 100 års jubilæum fejres i coronaens skygge.

Der gik faktisk nogle måneder, før man turde modtage de første beboere, så vi skal helt hen til den 8. februar 1922 før De gamles Hjem åbnede helt officielt.

Men hvorom altid er, så fejrede man de 100 år på Frederiksgadecenteret i torsdage, med god mad og besøg af borgmester Ole Vive, der holdt en god tale, hvor man så tilbage i tiden - og spiste og hyggede sig sammen med beboerne.

Borgmesteren kunne fortælle at der ved åbningen var 39 pladser i De gamles Hjem. 15 enkeltværelser og 7 dobbeltværelser. Ved åbningen foreskrev reglerne at hjemmet skulle ledes af en økonoma, der skulle sørge for god og nærende kost, ro, enlighed, orden og sømmelig adfærd blandt beboerne. Derfor var det naturligvis totalt forbudt at nyde alkohol i De gamles Hjem, for så var det jo ikke til at vide hvad der ville ske...

Af Torkild Svane Kraft

© Copyright 2022 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.