Boligbyggeri i Faxe Kommune

Torsdag 21. oktober 2021 kl. 10:23

Boligbyggeri i Faxe Kommune
Bent Kunding
Frøgårdsvej 12B
4690 Haslev


Alle mennesker har brug for en bolig – et sted, hvor de bor og er trygge. Adskillige lande har erkendt dette forhold og har lagt deres politik efter dette. Blandt andet i Tyskland, hvor det er lovbestemt, at alle mennesker skal have deres egen bolig – enten som ejerbolig eller på lejebasis.

Enhver kommune i Danmark bør have udarbejdet en boligpolitik: hvor mange af de forskellige boligformer skal vi have: ejer, andel eller lejeboliger. Den synes jeg er noget fraværende i Faxe kommune – takket være et borgerligt flertal i byrådet.

Kun at bygge ejerboliger er med til at skrue huspriserne i vejret – se blot i København og de andre større byer. Derfor er regeringen også kommet med et forslag om støtte til yderligere 22.000 flere almene boliger over de næste 10 – 15 år. Et godt initiativ.

Og hvorfor er det så almene lejeboliger, der tales om og ikke privatbyggede lejeboliger. Det er der en klar mening med. Hvem bygger så de private lejeboliger? Det gør store stærke kapitalfonde, som kun har ét formål her i verden: at tjene mange penge på deres projekter. Hvis deres fortjeneste efter deres egen mening er for lille, skruer man blot huslejen op, så lejerne må betale noget mere. .
Ganske vist har hver kommune et huslejenævn, men det er langt fra nok til at tøjle kapitalinteresserne.

Skal den almindelige borger sikres et fornuftigt huslejeniveau, er det kun almene boliger, som kan sikre dette. Ingen skal tjene på at man lejer en bolig. Det er et non-profit foretagende, hvor eventuelle overskud på driften af boligerne tilfalder lejerne. Beboerne er selv med til at bestemme, hvad der skal repareres og vedligeholdes i afdelingen. Der er en fast regel når årsregnskabet er gjort op: både evt. overskud som underskud bliver reguleret over de følgende 3 regnskabsår, så man kan populært sige, at lejerne alene ejer deres afdeling.

Hvorfor så projektere med 210 rækkehuse i Haslev (Egeparken), som skal bygges af en kapitalfond? De billigste boliger på 85 kvm kommer ved første beregning til at koste 8.700.- kr om måneden. 95 kvm koster 9.700.- kr om måneden og 115 kvm ryger helt op på 11.250.- kr om måneden. Med de byggepriser vi har p.t. tror jeg dog, at huslejerne bliver dyrere.

Lad os stoppe denne tendens og den 16. oktober vælge et nyt byråd, hvor flertallet vil stå for en bedre og mere retfærdig boligpolitik. Sæt dit kryds enten ved liste A, F eller Ø.

© Copyright 2022 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.