Kongelige kastede glans over Haslevs jubilæum

Mandag 11. oktober 2021 kl. 16:37

Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary besøgte Haslev i pragtfuldt solskinsvejr.


Haslev: Sidste år kunne Haslev markere 150 år som stationsby, men som så meget andet blev festlighederne aflyst på grund af corona, og altså heller ikke besøg af Deres Kongelige Højheder Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary, som skulle have aflagt byen et royalt besøg.

Mandag den 11. oktober skinnede solen fra en skyfri himmel og hele byen var pyntet med flag, da man endelig kunne fejre jubilæet, som nu var blevet til 150 plus et år.

Langs afspærringerne på Stationspladsen stod ivrige og spændte børn og viftede med flag, og der var mange mennesker, som ville have et glimt af de kongelige, da de langsomt kørte gennem Jernbanegade og til busterminalen ved Stationspladsen.

Særlig spændt på dagen var 11-årige Louise My Isolde Frederiksen, som skulle overrække Kronprinsesse Mary en buket blomster, inden borgmester Ole Vive (V) med et håndtryk bød de kongelige velkommen til Haslev.

Et kongeligt mandekram
Efter, at Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary havde vist Garderforeningens honnør med fanen respekt, hilste de på medlemmer af Faxe Byråd og specielt en fik en helt særlig hilsen:
Det var Lars Folmann (DF), der spontant sagde “hej Frederik”, hvorefter han fik et ordentligt mandekram af Kronprinsen.

– Kronprins Frederik har været delingsfører for mig, så det kunne jeg godt tillade mig, fortalte Lars Folmann til bladets udsendte, da kronprinsparret havde forladt Stationspladsen for at begive sig mod Camp Adventure og Skovtårnet på et mere uofficielt visit.

Byens udvikling
I sin velkomsttale kom borgmester Ole Vive blandt andet ind på Haslevs udvikling, siden jernbanen kom til byen i 1870:

– Dengang var byen en lille by med ikke meget andet end kirken. Senere kom der skoler, seminarium, og efterskole og byen udviklede sig til at blive en handelsby. Gennem de seneste år har Haslev investeret meget i byforskønnelse. Sidste år blev Haslev kåret som Danmarks Smukkeste Stationsby af Historiske Huse, og nu glæder vi også til, at elektrificeringen af jernbanen snart er færdig, sagde borgmesteren blandt andet.

Faster Anna
Også transportminister Benny Engelbrecht (S) brugte i sin tale lidt tid på jernbanens betydning for Haslev, men indledningen på talen var en helt anden vinkel:

Transportministeren brugte nemlig Matador, nærmere bestemt Mads Skjerns søster, faster Anna, spillet af Kirsten Rolffes, som inspiration:

– Faster Anna deltager jo i Daniels konfirmation og på trods, at hun kun er med i et afsnit, er hun jo en markant figur i Matador. Og hvad skal faster Anna, da hun tager fra Daniels konfirmation: Hun skal da til missionsstævne i Haslev, sagde Benny Engelbrecht blandt andet.

Transportministeren nævnte også Haslev som knudepunkt for jernbanen samt færdiggørelsen af elektrificeringen af, som forventes færdig i december 2022.

Inden Kronprinsparret kørte videre mod Camp Adventure og Skovtårnet, afslørede de messingskilte, der fortæller om byens jubilæum og kåringen af Danmarks smukkeste stationsby.

Af Peer Rasmussen

© Copyright 2021 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.