Anders Ladekarl besøgte Brøderup Efterskole

Mandag 27. september 2021 kl. 09:47

Anders Ladekarl besøgte Brøderup Efterskole
Elever, forældre og andre lyttede intenst til Anders Ladekarl. Foto: Jakob Nordmann Larsen

Anders Ladekarl besøgte Brøderup Efterskole
Røde Kors’ generalsekretær Anders Ladekarl lagde vejen forbi Brøderup Efterskole. Foto: Jakob Nordmann Larsen
Brøderup: Generalsekretæren for Røde Kors holdt torsdag foredrag på Brøderup Efterskole om Røde Kors.

Det var noget af et scoop, at Anders Ladekarl, der er generalsekretær for Røde Kors i Danmark, var på besøg til torsdagsarrangement på Brøderup Efterskole. 200 elever, forældre og gæster fra lokalområdet var samlet i efterskolens gamle stemningsfyldte gymnastiksal.

Her fortalte Anders Ladekarl om Røde Kors’ historie og om indsatserne i dag, ude i verdens brændpunkter og herhjemme i Danmark. På sober og indlevende vis blev der vist billeder og film, som fangede tilhørende sammen med fortællingen om de grundlæggende værdier for Røde Kors, som hele verden støtter op omkring, uanset forskelligheder, konflikter og katastrofer.

Den 3. oktober er det tid for årets landsindsamling til fordel for Røde Kors. Her vil der over hele landet være mulighed for at bidrage som indsamler. Der er brug for mange frivillige og flere tilhørere meldte sig også som indsamlere efter foredraget. Eleverne på Brøderup Efterskole starter også en digital indsamling, som de vil udbringe via sociale medier de kommende uger.

- Ideen om Røde Kors er født på slagmarken, og lige fra begyndelsen har vi været til stede i verdens brændpunkter. Fra belejrede byer i Syrien til krigen i Afghanistan, tsunamien i Asien og videre tilbage i historien til evakueringen af koncentrationslejr-fanger under 2. verdenskrig, pleje af sårede krigsfanger under 1. verdenskrig og til slaget ved Dybbøl i 1864, hvor Røde Kors for første gang havde en international udsending til stede, fortalte generalsekretæren.

Grundstenen til verdens største humanitære organisation var en ganske enkel idé. At skabe en international, neutral organisation, som kan lindre menneskelig lidelse og nød uanset religion, nationalitet og politisk ståsted. En organisation, som kan arbejde neutralt midt i krigen. Siden har Røde Kors udviklet sig og er vokset i størrelse og betydning, men grundideen er den samme.

I Danmark blev Foreningen af syge og såredes pleje under krigsforhold oprettet den 26. april 1876. De første år koncentrerede foreningen sig om at uddanne sygeplejersker og tilbyde førstehjælp til politifolk, skovarbejdere og andre med et særligt farligt job. Siden skiftede foreningen navn til Dansk Røde Kors, og i 1917 blev grunden lagt til de første lokale afdelinger og det landsdækkende netværk af frivillige. I dag er der næsten 34.000 frivillige i Danmark og omkring 13 millioner internationalt.

Syv principper
Røde Kors’ principper er fælles for alle Røde Halvmåne- og Røde Kors-selskaber i hele verden.

Medmenneskelighed. Røde Kors opstod ud fra et ønske om at bringe upartisk hjælp til sårede på slagmarken, forsøger nationalt og internationalt at forhindre og lindre menneskelig lidelse. Røde Kors’ formål er at beskytte liv og helbred og at sikre respekt for mennesket, samt at fremme gensidig forståelse, venskab, samarbejde og varig fred mellem alle folkeslag.

Upartiskhed. Røde Kors yder hjælp uden hensyn til nationalitet, race, religion, overbevisning, klasse eller politiske holdninger. Røde Kors stræber efter at mildne menneskers lidelser og handler kun ud fra deres behov og hjælper dem først, der er i størst nød. Neutralitet. For til stadighed at nyde alles tillid må Røde Kors ikke tage parti i fjendtligheder eller på noget tidspunkt engagere sig i uoverensstemmelser af politisk, racemæssig, religiøs eller ideologisk art.

Uafhængighed. Røde Kors er uafhængigt. De nationale Røde Kors-selskaber skal nok bistå deres regeringer i det humanitære hjælpearbejde og overholde de respektive landes love, men de må altid bevare deres selvstyre, så de altid er i stand til at handle ud fra Røde Kors’ principper.

Frivillighed. Røde Kors er en frivillig hjælpeorganisation.
Enhed. Der kan kun være ét Røde Kors-selskab i hvert land og det er landets regering der underskriver Genève konventionen. Selskabet er være åbent for alle og skal kunne udføre sit humanitære arbejde i hele landet.

Almengyldighed. Røde Kors er en verdensomspændende bevægelse, i hvilken de nationale Røde Kors-selskaber har samme status og sammen ansvar og pligt til at hjælpe hinanden.

© Copyright 2021 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.