De blå er blevet enige om kommunens budget

Fredag 24. september 2021 kl. 11:10

De blå er blevet enige om kommunens budget
Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og LokalListen er indgået budgetforlig. Stående fra venstre: Mikkel Dam, Liberal Alliance, Michael Rosendahl, Venstre og Lars Folmann, Dansk Folkeparti. Siddende fra venstre: Michael Christensen, Konservative, borgmester Ole Vive, Venstre og René Tuekær, LokalListen.

Faxe Kommune: Venstre, Dansk Folkeparti, LokalListen, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti har indgået aftale om budget 2022-2025.

- Et budget der både holder hånden under kernevelfærden og sikrer fokus på udvikling og bosætning, lyder det fra borgmester Ole Vive.

Forligspartierne fremhæver følgende punkter som centrale i forliget: Den kommunale skattesats holdes i ro. En skolegaranti sikrer tilflyttere, at deres børn kan komme i en skole tæt på hjemmet (fra skoleåret 2022/2023).

Fortsat fokus på infrastruktur; veje, stier og cykelstier, omfartsvej i Haslev og boligudvikling. Og en aftale om et stort, rekreativt område i Nordskoven og opsparing til en ny svømmehal.

- Vi øger kun bosætningen i Faxe Kommune, hvis vi aktivt træffer beslutninger, som understøtter et tilvalg af vores kommune. Derfor er jeg glad for opbakningen fra partierne til en aftale, som både holder hånden under kernevelfærden og sikrer fokus udvikling og bosætning, siger borgmester Ole Vive og tilføjer:

- For eksempel er jeg glad for, at vi nu slår ring om den eksisterende skolestruktur. Med budgettet styrker vi ledelsesopgaven på skolerne. God og nærværende ledelse øger børns trivsel og udvikling, det vil vi gerne se mere af. Og så indfører vi en skolegaranti fra skoleåret 2022/2023, som kan betrygge potentielle tilflyttere i deres valg af nyt hjem. Det har vi nu sikret økonomi til.

Daginstitution Rønnede
René Tuekær, LokalListen er også glad for skolegarantien, men tilføjer også:

- På investeringsplanen er vi særligt glade for, at der i 2022 og 2023 er afsat penge til udvidelse af daginstitutionen Møllen i Kongsted. Ligeledes byggemodning af parcelhusgrunde i Faxe samt placering af de store og konstant omtalte anlægsprojekter i Haslev. Det hele er lykkedes med fastholdelse af uændrede skatter.

Mere „borgernatur”
- Men også naturen og adgangen til den er vigtig. I denne aftale kan borgere og tilflyttere se frem til øget adgang til rekreative aktiviteter i Nordskoven, et 270 hektar stort skovområde, siger Ole Vive, og fortsætter:

- Vi indgår en langvarig aftale med Bregentved Gods, og borgere, foreninger og frivillige bliver inddraget i udvikling af aktiviteterne i området.

Svømmehal
Rambøll har lavet en undersøgelse af svømmehallen i Haslev, og heraf fremgår det, at den har i hvert fald 10 gode år endnu, men alligevel har forligspartierne besluttet at fortsætte opsparingen til en ny svømmehal.

Erhverv og turisme
Der afsættes yderligere en halv million til erhvervs- og turismeområdet i årene fremover, samt 250.000 kr. i 2022 til udvikling af lystbådehavnen i Faxe Ladeplads.

Udfordringer
Budget 2022-2025 rummer også nogle udfordringer, som har krævet beslutning om tilførsel af ganske betydelige millionbeløb.

- I aftalen tilfører vi betydelige midler til både beskæftigelses- og socialområdet. Det er helt afgørende for at ramme et realistisk niveau i 2022. Vi skal helt enkelt sikre et område, hvor familier, voksne og børn med særlige behov har brug for deres kommune. På samme måde sikrer vi også vores ældreområde, så budgettet modsvarer et stigende antal ældre. Vi har, og skal grundlæggende have, styr på kernevelfærden i vores kommune - det er jeg glad for, at partierne omkring aftalen har bidraget til at træffe vigtige beslutninger om, udtaler Ole Vive.

I dette budget er der således behov for at tilføre store ressourcer til enkelte områder. I lyset af det er parterne enige om, at de enkelte udvalg i foråret 2022 fortsætter med at finde forslag til at løse udfordringen med et stigende pres fra øgede udgifter.

Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten er ikke en del af budgetforliget.

tor


© Copyright 2021 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.