Bente fejres efter 50 års ansættelse i kommunen

Mandag 27. september 2021 kl. 09:33

Bente fejres efter 50 års ansættelse i kommunen
Bente Jørgensen har været ansat i kommunen i 50 år. Foto: Allan Grasberger, kommunikationskonsulent, Faxe Kommune

Jubilæum: Der blev tegnet med tusch, der var skrivemaskiner med farvebånd, karbonpapir til gennemslag og en regnemaskine til deling på kontoret. Og så var der kun ganske få fastnettelefoner, så man måtte pænt bede om at låne en, når man skulle ringe ud af huset.

Jo, tiderne var anderledes, da Bente Jørgensen begyndte sit job som teknisk assistent i daværende Teknisk Forvaltning i Haslev Kommune tilbage i oktober 1971.

Det betyder, at hun nu kan fejre sine imponerende 50 år i kommunen. Receptionen er i kantinen på Frederiksgade den 30. september kl. 15-17.

- Jeg kan huske, at jeg så damer med næsten ens kjoler, da jeg begyndte at arbejde her. Jeg tænkte, at det var da lidt uheldigt sådan at møde op i samme kjole. Men dengang kunne man få syet arbejdstøj, der var nærmest ens, hvis man ønskede det, husker Bente. Hun kan ikke lade være med at smile. Der er virkelig sket meget siden.

Hendes første kontor var på den gang i Frederiksgade, hvor it-afdelingen bor i dag, og hun fik altså ikke syet sådan en kjole!

- Jeg tog realeksamen. Men jeg anede ikke, hvad jeg ville. Dengang var der ikke mange muligheder for at få informationer om uddannelser. Intet internet og heller ingen erhvervsvejleder på skolen. Jeg husker, at min mor tog mig med til en erhvervsvejleder i Køge, som foreslog DTU i Lyngby, men det var faktisk lidt uoverskueligt med transport, syntes jeg. Min kusine havde læst til teknisk assistent i Næstved, så det blev også den skole i Skt. Jørgens Park, jeg tog til, fortæller Bente.

- Vejlederen i Køge fortalte ikke noget om, at der var en ingeniøruddannelse i Haslev. Det opdagede jeg faktisk først et stykke tid efter, jeg var begyndt i kommunen. Nu er det jo nok li’som for sent, siger hun med endnu et lunt smil.

Der ligger ingen fortrydelse i det. Bare en refleksion over en anden tid. Opvækst på landet, hvor familien ganske vist holdt avis, men der var for eksempel ingen telefon. Informationer om alt og ingenting flytter sig noget hurtigere i dag, hvor man ikke kan være til et møde, uden nogen har mindst én smartphone liggende foran sig.

- Jeg har virkelig haft mange spændende opgaver. Egentlig ville jeg jo gerne fortsætte, for det passer mig sådan set ikke, at jeg er blevet så gammel, at jeg skal overveje at lave noget andet resten af mit liv. Det er mærkeligt, og det er en svær beslutning. Men hvis jeg skal noget andet, mens både jeg og min mand er raske, så er det jo nok nu, siger Bente.

"Jeg har gået rundt i Bråby for at nivellere i snestorm. Det var hundekoldt, men det er faktisk meget sjovt at tænke tilbage på".

I begyndelsen var hun fysisk ude i landskabet, når der skulle byggemodnes, afsættes kloakker og kantsten, nivelleres og sættes koter. I al slags vejr, i øvrigt.

- John Birkegård og jeg har gået rundt i Bråby for at nivellere i snestorm. Det var hundekoldt, men det er faktisk meget sjovt at tænke tilbage på.

I dag godkender hun matrikulære udstykninger, som landindspektørerne sender ind til kommunen. Og hun besvarer forespørgsler om ejendomsavancebeskatning - altså om nogen skal beskattes ved salg af grunde større end 1.400 kvadratmeter, som måske kan udstykkes til flere grunde.

Og så har hun gennem de seneste 10-12 år været sekretær for hegnsynet og udvalgssekretær for skiftende teknik- og miljøudvalg. Opgaver hun er glad for, at hun påtog sig, da hun blev spurgt. Som Bente udtrykker det, er det „godt med nyt ansvar og nye udfordrende opgaver”.

Bentes mand er selvstændig landmand, og det betyder faktisk, at der ikke er meget fritid - i hvert fald ikke af den slags, hvor hun ikke laver noget. Hun er ofte traktorfører. Pløjer, harver, tromler og kører korn, når der bliver høstet.

- Og så laver jeg regnskab og sørger for, at regningerne bliver betalt. Så jeg har da lidt at lave.

Hun løber i øvrigt også tre gange om ugen, 10 kilometer hver gang.
- Det begyndte, da jeg var midt i 30’erne. Da plantede jeg børnene foran børnetime. Så kunne jeg lige snuppe en tur hurtig tur. Siden er der jo kommet flere kilometer oveni, og jeg elsker at løbe i mit lokalområde, hvor der også er skov.

- Jeg aner ikke, om det bliver let eller svært at finde min nye identitet. At være erhvervsaktiv bliver jo ens identitet, det er der en vis status i. Nu må jeg finde på noget andet, siger Bente.

Og mens hendes børn og tre børnebørn, som alle er under 10 år, med garanti får glæde af, at 50-års jubilaren stopper sin karriere, ja så er det nok mere vemodigt for kollegerne.

Men de må måske tage et smut forbi arkivet i Rønnede og hilse på hende, når de savner hende - eller har brug for hendes skarpe hukommelse om sagerne gennem de seneste fem årtier.

- Det er jo ikke noget, jeg har spurgt nogen om endnu, men måske kan jeg sidde derude og arkivere mine egne gamle sager, siger hun med et stort grin.

Af Allan Grasberger, kommunikationskonsulent, Faxe Kommune

© Copyright 2021 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.