Stoleleg for handicappedes penge?

Tirsdag 7. september 2021 kl. 10:13

Stoleleg for handicappedes penge?
Indlæg af:
Christina Birkemose (Socialdemokratiet), 2.viceborgmester
Medlem af Socialudvalget
Kandidat til Faxe Byråd
P.C. Davidsens Vej 12
4690 Haslev


Som medlem af Socialudvalget har jeg oplevet mange små og store sager, der har skabt debat og overraskelse. Senest er det forholdene på kommunens bosteder, der har min store interesse. Her arbejder dedikerede mennesker, der ofte bliver knyttet til dem, de har med at gøre.

En tilknytning, jeg mener er både rigtig og nødvendig for at gøre det bedst mulige for mennesker med handicap, der bor på vores kommunale bosteder. Men rammerne for både medarbejdere og beboere trænger i dén grad til forbedring.

Lad mig give et konkret eksempel:

Det viser sig, at inventar i fælles opholdsstue på bosteder for mennesker med handicap i Faxe Kommune, skal betales af beboerne selv. Hvis der er brug for en stol som en medarbejder kan sidde på i fællesstuen, er det ikke bostedet, der sørger for det af eget budget. Nej, det skal borgeren betale.

Nogle af disse borgere har værge, og så må værgen spørges og sige god for at borgeren kan finansiere en stol til det kommunale bosted. En stol, som den kommunale medarbejder så kan sidde på, når vedkommende skal hjælpe borgeren med fx at spise.

Jeg troede at arbejdsredskaber og møbler på kommunale institutioner var et kommunalt ansvar. Jeg troede også, at fx borde i fælles spiserum på kommunale institutioner, var kørestolsvenlige borde. Men sådan er det altså ikke i praksis.

Jeg er ikke sikker på, at det er lovligt at opkræve borgerne for inventar til fællesarealer, men selv hvis det er lovligt, mener jeg stadig, at det er forkert. Mennesker med handicap betaler for at bo på bostedet, ofte ganske mange penge endda, og dertil også for kost og andet. Inventar til fællesstue, som for eksempel sofa, tv, og stole bør være en del af budgettet for hver enkelt institution, og ikke noget, man skal opkræve beboerne for. Opkrævning til beboerne, særskilt, og én stol ad gangen.

På nogle bosteder er inventaret slidt. Det bør være muligt at indkøbe for eksempel stole, når de gamle er slidt ned. Men har du penge så kan du få, og har du ingen, så må du åbenbart stå?

Foregår det mon også sådan på andre kommunale institutioner, som for eksempel børnehaver eller ældrecentre?

Det er på tide at der kommer værdige forhold, også på bostederne.
Værdige forhold for beboerne, såvel som for medarbejderne.
Kan det blive et problem i fremtidens budgetter på handicapområdet? Måske.

Men hellere dét, end stoleleg for „de handicappedes” penge.

© Copyright 2021 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.