Krisen betyder mulighed

Fredag 3. september 2021 kl. 10:04

Krisen betyder mulighed
Indlæg af:
Bent Ole Bærenholdt
(Konservativ kandidat KV21)
Allegade 3A
4690 Haslev


Alle taler om det, mange ryster på hovedet og de fleste kender de gode løsninger, men ingen kan, tør eller vil gøre noget ved det, eller hvad?

Siden skolereformerne i 70´erne har Folkeskolen været i værdikrise. Folkeskolen synes at have udviklet sig fra Folkeskole forankret i skoledistrikter og folkelig tillid og opbakning, til en Statsskole styret med test og karakterer, både hvad angår de yngste i skolen og de ældste, dygtigt orkestreret af kommunale forvaltninger, der er opdraget og bestilt til arbejdet.

Og jeg tør i øvrigt godt tage en portion fri- og privatskoler med i købet; for når den gamle friheds- og tillidsånd bliver fejet ud af huset, så er det som regel tidsånden, der tager over. Frihedsånd bliver erstattet med slavevilkår, lønarbejde, undervisningsplaner og kommunikationssystemer, der kan vælte enhver børnefamilie, hvis de skal følge med, som systemerne tilskriver. Man gør den almene skole til forskole for gymnasium og andre akademiske sysler og børneskolen bliver akademiseret. Men en folkeskole skal være noget meget MERE!

Med ét får vi en generation, hvor håndens dannelse er yt, erhvervslivet mangler håndens kloge hænder og alle skriger efter unge, der vil tage en erhvervsrettet uddannelse. Men hvorfor søge en håndens uddannelse, hvis man i 9-10 år har fået værdisat en anden vej!

Gamle Grundtvig spurgte i en sang:

„Er lyset for de lærde blot til ret og galt at stave?
Og han svarede selv på spørgsmålet;
Nej, himlen under flere godt, og lys er himlens gave,
Og solen står med bonden op, slet ikke med de lærde
Oplyser bedst fra tå til top, hvem der er mest på færde.”

EUC bør tænke ud af boxen! Her midt i Haslev har vi en ubenyttet bygning, som EUC ikke har fantasi til andet end et salgsobjekt. Og nej, EUC! I Faxe kommune har vi bestemt, at denne bygning og dens område skal bruges til undervisning og kultur, og det er vi fast besluttet på. Vi ser gerne skolen bliver til en håndværkerefterskole og vi er såmænd også nogle, der har visioner om, at stedet også kan blive et sted, som åbner sine gode værksteder for Folkeskolens elever, et mødested for iværksætteri o.m.a. Kommunen taler ofte om samskabelse.

Her kunne vi skabe noget nyt epokegørende og et flagskib for håndens dannelse. Selvejende institution, kommune og borgere. For de unges skyld, for erhvervslivet og samfundets skyld – og så ligger bygningen jo i smørhullet mellem gymnasium og højskole samt to efterskoler.

Vi har en uddannelsesmæssige krise, men også muligheder.

© Copyright 2021 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.