Politikere forventer Østbanen er sikret

Onsdag 1. september 2021 kl. 09:30

Politikere forventer Østbanen er sikret
Politikere forventer, at Østbanen er reddet med de nye skinner. Arkivfoto

Før sommerferien afsatte Folketinget 700 millioner kroner til lokalbanerne i den statslige infrastrukturplan. Udvalget for Regional Udvikling i Region Sjælland forventer, at fornyelse af Østbanens spor og banelegeme nu er finansieret.

Østbanen: Sporene på den regionale Østbane har nået en alder, hvor en sporrenovering er afgørende for, at der fortsat kan køre tog.
Sporrenoveringen er gennemgribende og vil koste cirka 510 millioner kroner, fremgår det af en pressemeddelelse.

Med Folketingsforliget om ”Infrastrukturplan 2035” lykkedes det. Et enigt Folketing afsatte 700 millioner kroner til at dække lokalbanernes vedligeholdelsesefterslæb i perioden 2022-25.

- Dette har vi kæmpet for længe. Helt siden 2019. Det er dejligt, at der nu er skabt sikkerhed for, at Østbanen kan fortsætte. Det havde næsten ikke været til at bære, hvis borgerne skulle leve videre med usikkerheden om Østbanens fremtid, udtaler siger en glad og lettet Peter Jacobsen (DF), formand for Udvalget for Regional Udvikling i Region Sjælland.

Uden for rammer

Udgiften til sporrenoveringen ligger langt uden for de økonomiske rammer, som Region Sjælland har.

Men regionen har forberedt sporrenoveringen sammen med Movia og Lokaltog med en forventning om, at staten ville påtage sig sit ansvar og finde midlerne i den nye infrastrukturplan, hvilket den gjorde med 100 millioner kroner til området.

Region Sjællands Udvalg for Regional Udvikling har en klar forventning om, at udgifterne til sporrenoveringen på Østbanen dækkes af bidraget til lokalbanernes vedligeholdelsesefterslæb og glæder sig over, at sporrenoveringen på Østbanen nu forventeligt kan gennemføres som planlagt.

Næstformand for udvalget, Jens Ravn, peger på den store opbakning til Østbanen som afgørende for, at det til sidst lykkedes at få afsat ny statslig finansiering, men udfordringerne for lokalbanerne er ikke overstået.

- Mange har været med til at kæmpe for Østbanen. Nu er det lykkedes. Tak til alle. Men vi har andre lokalbaner, som efter 2025 får brug for store investeringer. Det er en opgave, det kommende regionsråd må tage på sig. Det bliver vores næste store opgave, udtaler Jens Ravn.

Fakta
Østbanen
Sporrenoveringen af Østbanen forventes at koste cirka 510 millioner kroner.

Sporrenoveringen bringes i udbud i løbet af sensommeren/efteråret.

En analyse udarbejdet af Rambøll for Danske Regioner i foråret viste, at der i perioden 2021-2035 skal investeres mindst 3,6 milliarder kroner i infrastruktur og nye tog til Region Sjællands lokalbaner.

© Copyright 2021 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.