Æblehaven mangler frivillige

Onsdag 8. september 2021 kl. 07:45

Æblehaven mangler frivillige
Jørgen Olsen, Bodil Bruun og centerleder Renate Irmgard Gregersen opfordrer til, at man melder sig som frivillig i Æblehaven. - Man kan bare komme ind og hilse på os, eller tage fat i mig, oplyser Renate Irmgard Gregersen. Foto: Peer Rasmussen

Der er stadig mange frivillige i Æblehaven, men der kunne godt bruges nye kræfter.

Faxe: Æblehaven på Nygade 5 er en summende myretue af brugere med mange aktiviteter. Faktisk er der cirka 28 forskellige hold i Æblehaven med vidt forskellige tilbud og muligheder.

- Udover de mange hold, kan brugerne tilmelde sig arrangementer til eksempelvis sangaftener eller foredrag. Alle aktiviteter bliver drevet af frivillige, som er holdledere og instruktører, eller som hjælper til arrangementer, fortæller centerleder Renate Irmgard Gregersen.

- Der har været op til 60 frivillige i Æblehaven, men antallet er desværre skrumpet til cirka 35, så vi kan godt bruge nye frivillige. De frivillige bliver jo også ældre. Mange har holdt ved i mange år, og har nydt at være her, men der kommer jo også et tidspunkt, hvor de er nødt til at stoppe, fordi de ikke har kræfterne mere. Eksempelvis havde vi Jytte Nielsen på 90 år, som med vemod måtte stoppe, tilføjer hun.

Ikke så mange krav

Hvis man gerne vil være frivillig i Æblehaven, kan man bare komme ind, eller man kan kontakte centerleder Renate Irmgard Gregersen på telefon 56 20 34 02/24 85 72 47. Der er også mulighed for at kontakte Leif Børgesen, som er formand for centerrådet.

- Vi stiller faktisk ikke så mange krav til det at være frivillig. Først og fremmest skal man have lyst til at give noget videre, som man er god til eller har dyrket. Man kan have ansvaret for et aktivitetshold eller blot melde sig til at give en hjælpende hånd til et arrangement. Har man en foredragsholder i maven, kan man jo også fortælle historier til brugerne. Vi er meget fleksible i forhold til nye frivillige. Man kan få lov til at snuse til jobbet, eller man kan kaste sig direkte ud i det, fortæller Renate Irmgard Gregersen.

Har givet mig meget

En af de frivillige, som har været med i mange år i Æblehaven er Bodil Bruun.

Hun begyndte som frivillig i 2001, hvor hun kom i bestyrelsen.
- Jeg var på det tidspunkt ved at sælge min virksomhed, og så blev jeg spurgt, om jeg ville være med. Det ville jeg meget gerne. I løbet af de næste år deltog jeg i mange ting, blandt andet på edb-holdet. Jeg kom i centerrådet og jeg har været med alle mulige arrangementer, fortæller Bodil Bruun.

- På det personlige plan har det givet mig meget at være frivillig her i Æblehaven. Man bliver set som en aktiv person og ikke bare som en pensionist. Jeg har brugt en del tid hernede og er her i hvert fald en gang ugentlig, nogle gange to. I øjeblikket er jeg med til at passe receptionen. Jeg er 80 år, og der er jo også en udløbsdato for mit virke i Æblehaven, men jeg bliver ved så længe jeg kan, uddyber hun.

Frivillig på prøve

En af de nye frivillige i Æblehaven er 71-årige Jørgen Olsen.

- Jeg er begyndt på prøve for at se, om det er noget for mig. Jeg har været med til tre møder, og jeg har besluttet mig for at stille op til centerrådet, fortæller han.

- For et par år siden deltog jeg i Crazy Night i Faxe, og her havde Æblehaven en stand, hvor jeg sludrede lidt med et par af deltagerne. Noget tid efter talte jeg med Leif Børgesen og fik en rundvisning. Jeg begyndte på curlingholdet og nu er jeg næsten blevet ansvarlig for cykelholdet. Jeg er med på trædrejningsholdet og jeg spiller kort om mandagen. Det har grebet om sig, tilføjer han med et grin.

- Ved at være frivillig her i Æblehaven får jeg en stor berøringsflade til mange mennesker og nye input. Fra mit arbejdsliv har jeg været vant til en stor berøringsflade, men jobbet som frivillig giver mig meget på det personlige plan, siger Jørgen Olsen.
Af Peer Rasmussen


Fakta
Æblehaven

Æblehaven blev opført i 1986 og er en selvejende institution bestående af en bestyrelse og et centerråd bestående af syv frivillige plus to suppleanter.

Bestyrelsen består af repræsentanter fra centerrådet og to repræsentanter fra Faxe Kommune.

Huset er et aktivitetshus og dagcenter for alle pensionister/førtidspensionister i alle aldre og efterlønsmodtagere i Faxe Kommune.

Brugerne er visiteret til tilbuddet efter §84. Det kan eksempelvis være borgere, som har brug for en dag uden sin handicappede ægtefælle eller borgere, som har brug for socialt samvær.

Brugerne kommer typisk en til to gange om ugen, og der er ingen aldersbegrænsning på tilbuddet.

Æblehaven ligger også hus til forskellige foreninger, såsom Hygge- og Kulturklubben. Pensionistforeningen, Ældre Sagens lokale afdeling og bridgeklubben.

Man kan læse meget mere på www.aeble-haven.dk.

© Copyright 2021 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.