Et andet hjerte, et hjerte af kød

Søndag 5. september 2021 kl. 11:45

Et andet hjerte, et hjerte af kød
Anne Rydahl Nielsen. Arkivfoto

Af sognepræst Anne Rydahl Nielsen, Ulse, Vester Egede, Øster Egede pastorat

Præstens klumme: Dette siger Gud Herren: Jeg giver dem et andet hjerte og en ny ånd i deres indre. Jeg fjerner stenhjertet fra deres krop og giver dem et hjerte af kød, så de følger mine love og omhyggeligt holder mine bud. De skal være mit folk, og jeg vil være deres Gud. Ez 11,19 21.

Forleden læste jeg en lille klumme af den flittige skribent Sørine Gotfredsen, hvor hun opponerede over de mange tårer, der vises offentligt, både fra sportsstjerner, kongelige og andre offentligt kendte personer, både i glæde og sorg.

Sørine Gotfredsen mente, at det var udtryk for en manglende evne til at beherske sig. Jeg er langt fra enig i, at det skulle være noget negativt.

Følelser kan vises eller ikke vises. Det essentielle er vel, at de findes. Et gammelt ord siger at, hvad hjertet er fuldt af, løber munden over med.

Måske kan det også blive til, hvad hjertet er fuldt af, løber øjet over med, for nogle mennesker mere end andre.

Profeten Ezekiel skriver netop om det følende hjerte som Gud vil give os og som er vejen til, at vi kan mærke, hvad der er vigtigt og, hvad der ikke er.

En romanhelt for mange, mig selv inklusiv, er den svenske forfatter Fredrik Backmans Ove, fra ”En mand der hedder Ove”.

Han er bestemt en mand, der ikke bærer følelserne uden på. Han er indelukket og tvær og har umiddelbart ikke høje tanker om andre mennesker.

Lykkeligvis har han sin lattermilde og grådlabile, elskelige nabo Pavarneh, som kan se ind bag den tillukkede mand, til hans elskelige sind og store hjerte.

En af de mest rørende scener i bogen foregår på hospitalet, hvor Ove er blevet indlagt efter et hjerteanfald og en læge skal fortælle Ove og den i rædselstårer opløste Parvaneh om Oves diagnose, og lægen fortæller, at Ove har et for stort hjerte.

En diagnose, der får Parvaneh til at bryde ud i ustoppelige lattertårer. For Ove har et stort hjerte. Han elsker, så hans hjerte er ved at briste.

Elsker sin afdøde kone, så han næsten ikke kan bære at leve, efter hendes død. En kærlighed, der gør sorgen uendelig smertefuld, men også en kærlighed og et hjerte, der viser ham en anden vej.

For han er nødt til at leve indtil han har gjort det, der skal gøres. Han skal være i verden for sin næste lige her og nu.

Han skal hjælpe og bære de mennesker, der ikke kan bære sig selv og samtidig skal han lade dem bære ham og give dem plads i hans liv. Det er netop, hvad Parvaneh får frem.

I Selma Lagerlöfs roman ”Kejseren af Portugalien” findes en anden knudemand.

Den forslåede og hårdt ramte Jan Skrolykke, som ikke kender til kærlighed, før den første gang han ser sin lille nyfødte datter.

Da får han en voldsom hjertebanken og forstår ikke, hvad det er der sker. Jordemoderen spørger ham, om han aldrig før har elsket nogen, så han har fået hjertebanken og det får Jan Skrolykke til at forstå, hvad det er han oplever.

Selma Lagerlöf skriver så: ” For den, som aldrig mærker noget i sit hjerte – hverken i sorg eller glæde, han kan nok ikke regnes for et rigtigt menneske.”

Et hjerte af kød, der er lavet af ånd, det er hvad vi får givet og det er det, der binder os sammen som mennesker.

Det vigtige er, at vi modtager det og deler livet med andre. Om det flyder over i tårer eller ej er ikke det vigtigste, men at vi tør elske og lade os elske, det er hvad der kendetegner os som mennesker.


© Copyright 2021 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.