Idrætsfolk og frivillige blev hædret

Tirsdag 31. august 2021 kl. 11:19

Frivillighedsprisen gik til Kurt Sangild. Foto: Torkild Svane Kraft

Faxe Kommune: Der plejer at være stuvende fuldt når Faxe Kommune afholder „store hæderdag” - altså dagen hvor idrætsfolk, der har fået medaljer ved store mesterskaber, hædres.

Men sådan var det ikke i år. Ved prisoverrækkelsen mandag i sidste uge var salen i Kultunariet i Haslev kun halvt fyldt - men det var der en god grund til: meget har været aflyst på grund af corona, og derfor var der kun 19 idrætsfolk der kunne hædres for medaljer ved Danmarksmesterskaber - året før var det ikke mindre end 94, så man kan virkelig se, at corona har sat meget i stå.

Men trods det, så blev det en festlig aften i Kultunariet, hvor deltagerne også kunne nyde Dan Laursen fra Rønnede - manden der blev kendt fra X-factor, og dermed også én af dem der har sat kommunen på landkortet. Og synge, det kan han. Det blev en rigtig god oplevelse.

Fornemme priser
Nu var det ikke kun idrætsfolk i alle aldre, der blev hædret af kommunen. Hvert år uddeler Faxe Kommune nemlig også fire fornemme priser - til dem der får det hele til at fungere - og dem der yder en stor indsats til gavn og glæde for andre.

Frivillighedspris
En af dem der modtog en pris var Kurt Sangild. Han modtog „Frivillighedsprisen” for mange års virke i Faxe Frivilligråd, men når det gælder Kurt Sangild, kunne man også tilføje 20 år i Faxe Kirkes menighedsråd, mange års virke som formand for Æblehaven og som medlem af Ældrerådet.

Formanden for kommunens Plan- og kulturudvalg, René Tuekær, sagde ved overrækkelsen, at Kurt Sangild virkelig har udført et stort arbejde til gavn og glæde for andre.

- Men sådan har jeg nu aldrig følt det. De ting jeg har beskæftiget mig med, har jeg jo gjort fordi det har givet mig en tilværelse med indhold, sagde Kurt Sangild.

Kulturpris
Årets Kulturpris blev tildelt Jens Thøsing Andersen - og netop ordet „kultur” er nærmest synonymt med årets prismodtager.
Jens Thøsing Andersen er formand for Haslev Teaterforening - og ved prisoverrækkelsen, undlod han da heller ikke, med et glimt i øjet, at reklamere for teaterforeningens kommende program. Et program der byder på teater på mange forskellige planer.

Men det er ikke „kun” teater man kan hæfte på Jens. Han er også rejseleder i LOF, foredragsholder og leder af sommerhøjskolen.

Fritidspris
Han havde ikke strikketøjet med på scenen, men det burde han måske have haft, for Claus Kronborg fra LOF modtog årets Fritidspris for oplysningsforbundets Garnfestival.

En festival der trækker mere end 1000 deltagere til Haslev fra hele landet.

Ungdomslederpris
Der er ikke mange kegleklubber i Danmark, men i Faxe Kommune har man sådan en - Haslev Kegleklub. Og når man tænker på en kegleklub, tænker man nok ikke på unge mennesker.

Det er helt forkert. I Haslev Kegleklub har man nemlig en velfungerende ungdomsafdeling, ikke mindst takket være formanden Henry Hansen, der modtog Ungdomslederprisen.

- Da jeg startede som formand, savnede jeg lidt det sociale, hvor man udover at spille kegler også sidder og spiller lidt kort og fortæller røverhistorier, så det fik vi genindført. Derefter lavede vi et projekt, hvor vi fik to 3. klasser fra Nordskovskolen på et tolv-ugersforløb, som sluttede med, en lille fest, hvor de fik pizza og medaljer, fortalte prismodtageren.

Det initiativ gav nogle unge medlemmer, og senere er der kommet flere til.

- Det viser, at det kan betale sig at række ud efter de unge, men det kræver også noget arbejde, og så kræver det, at man møder dem i børnehøjde og får hyggesnakket, så det hele ikke bliver så tørt, griner Henry Hansen.

Foruden en buket blomster og et diplom fik de fire prismodtagere 5.000 kr.

Af Torkild Svane Kraft

© Copyright 2021 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.