Verdensmål Udvalget kommer med anbefalinger

Onsdag 4. august 2021 kl. 10:56

Verdensmål Udvalget kommer med anbefalinger
Snart præsenterer René Tuekær Verdensmål Udvalgets anbefalinger for Økonomiudvalget. Haslev-Faxe Posten har smugkigget. Foto: Torkild Svane Kraft

Verdensmål: Den 6. februar 2020 nedsatte Faxe Kommune et Verdensmål Udvalg med René Tuekær fra Lokallisten som formand.

Nu har udvalget afsluttet deres opgave og præsenterer 14 anbefalinger for Økonomiudvalget den 25. august.

Der er tale om et såkaldt § 17.4 udvalg. Her kan et byråd nedsætte et udvalg bestående af såvel politikere som ikke-politikere, for at sikre så mange, og gode, indput som muligt.

Verdensmål Udvalget har bestået af tre byrådsmedlemmer og seks medlemmer der har repræsenteret Folkeoplysningsudvalget, Danmarks Naturfredningsforening, en boligforening, Business Faxe samt to unge medlemmer fra hhv. Haslev Gymnasium og VUC i Faxe - og dertil kommer ikke mindre end ni fagpersoner som udvalget har haft indkaldt til enkelte møder.

- Jeg synes det har været et rigtig godt udvalg. Alle medlemmer har været meget aktive og bidraget særdeles positivt, og jeg synes vi kommer med 14 rigtig gode anbefalinger, siger René Tuekær.

FN opererer med 17 verdensmål, men udvalget har kun behandlet otte verdensmål - og et af dem man ikke har behandlet er „Stop sult” - for det er nok ikke så relevant for Faxe Kommune. Måske snarere tværtimod...

- Arbejdet i et § 17.4 udvalg er meget anderledes end i de normale politiske udvalg, og alt det vi har været igennem, har stillet store krav til medlemmerne, men alle har arbejdet ihærdigt og målrettet, og jeg er faktisk rigtig glad for resultatet, siger René Tuekær.

Udvalget anbefaler
En af udvalgets anbefalinger er at der formuleres en markant grøn indkøbspolitik i Faxe Kommune - og det gælder uanset hvilke køb det handler om - store såvel som små.

René Tuekær fremhæver også verdensmål 7 der handler om bæredygtig energi, og her er vi godt med i Faxe Kommune, i hvert fald når det handler om solcelleanlæg - men der skal mere til.

- Når kommunen skal have nye biler, bør vi satse på „grønne biler” - og her tænker jeg specielt på elbiler, men om vi kan få byrådet med på det, hvis det viser sig at dieselbiler er billigere, vil kun tiden vise, siger René Tuekær.

Men noget andet der ligger ligefor, og som René Tuekær venter sig meget af er samkørsel - som går ind under hele tre verdensmål, nemlig Bæredygtige byer og lokalsamfund, Klimaindsats, samt Livet på land.

- Vi havde i udvalget et møde med Kasper Dam Mikkelsen fra NaboGo - et firma der leverer højteknologiske digitale løsninger med det formål at styrke transport via samkørsel. Det er noget vi virkelig kan få glæde af her i kommunen, siger René Tuekær.

Kort fortalt går det ud på at man kan tilmelde sig ordningen både som „chauffør” og som „passager”. Skal du f.eks. en tur til København kan du skrive det i en app og så kan andre booke sin ind som passager - men vel at mærke på faste stoppesteder.

„Chaufføren” skal altså ikke ligge og køre til privatadresser, men samler andre op på bestemte steder.

- Det håber jeg kan blive til noget her i kommunen. Over 50% af borgerne bor udenfor byerne, og med ikke alt for god busbetjening, så her vil det være rigtig godt. Det vil kun koste kommunen 150.000 årligt at være med, siger René Tuekær.

Formanden for udvalget gør også opmærksom på, at vi bør satse mere på bæredygtig og grøn turisme - ikke mindst fordi vi har så meget smuk natur at byde på, og fremover vil turister lægge større og større vægt på det grønne og det bæredygtige, når man vælger hvor ferien skal holdes.

Når Verdensmål Udvalget har præsenteret anbefalingerne for Økonomiudvalget, vil man kunne se rapporten på kommunens hjemmeside.

Af Torkild Svane Kraft© Copyright 2021 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.