Grafik af Torben Søborg på Haslev Bibliotek

Mandag 2. august 2021 kl. 11:44

Grafik af Torben Søborg på Haslev Bibliotek
Roneklint - værk af Torben Søborg

Haslev Bibliotek: Fra den 3. til den 26. august kan man se en udstilling af Torben Søborg i bibliotekets åbningstid.

Billedkunstneren Torben Søborg, Haslev, arbejder i dag primært med grafik og har udstillet flere gange på Haslev Bibliotek.

Denne gang viser han grafiske tryk fra Roneklint og Roneklint Fyr ved Præstø. Fra klinten er der en fin udsigt over indsejlingen til Præstø og Præstø fjor - og til sydspidsen af Feddet.

Fyret var det sidste af tre fyr, som sikrede sejladsen gennem det smalle sejlløb til Præstø. Fyret blev opført i 1894, som et forfyr i forbindelse med et bagfyr godt 600 m fra forfyret i udkanten af Roneklint by.

Roneklint Fyr brændte i december 2008, men er nu genopbygget i sin oprindelige form. Bagfyret er i dag en gitterkonstruktion i metal. Det benyttes ikke længere som fyr, men som udsigtstårn.

På klinten findes også rester af en forsvarsskanse, som blev opført i 1808 i forbindelse med Englandskrigene1807 til 1814. I dag er der kun den firesidede skansebanke og de ydre jordvolde tilbage.

Vest for Roneklint og tæt på kystlinjen ligger Maderne - en meget lav, aflang og ubeboet ø i indløbet til Præstø fjord.

Nogle undrer sig sikkert over det, der er anført under hvert tryk, men Torben Søborg oplyser, at han følger de internationale regler for mærkning af original grafik - og det gælder alle de udstillede værker:

I højre side under billederne forsynes de med kunstnerens underskrift og årstallet for trykkets tilblivelse. I venstre side angiver to tal adskilt af en skråstreg dels hvor mange eksemplarer, der er trykt, og dels hvilket nummer i rækken, det pågældende tryk er.

Som eksempel angiver 3/12, at det pågældende værk er nummer 3 ud af et oplag på 12. „ET” efter tallene betyder EGET TRYK og angiver, at kunstneren selv har udført trykningen. Er der tilføjet et VA – Variant Edition – betyder det, at oplaget er trykt i forskellig størrelse og/eller på forskellige typer papir. Har værket en titel, står den midt under trykket.

© Copyright 2021 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.