Verdens Gang: Paris er nok en messe værd..

Onsdag 28. juli 2021 kl. 11:54

Verdens Gang: Paris  er nok en messe værd..
Musee de l’Orangerie

Verdens Gang: Paris  er nok en messe værd..
Aksel Wolter
Verdens Gang: Vi ankom til Paris på Gare de Lyon i et TGV tog fra Marseille. En rejse med denne togtype er en fornøjelse, og det går rimeligt hurtigt.

Udenfor banegården var der en løbende „ordkrig” mellem de officielle Paris Taxi og private, der prøvede at kapre kunder, blandt andet ved at tilbyde en plads bag på en motorcykel, som derefter i hæsblæsende fart kører mellem de to rækker biler, der kører reglementeret, og forhåbentligt får dig frem til dit bestemmelsessted. Vi var ikke fristede til at prøve.

Vi satte os ind i en hybrid taxi med en kvindelig chauffør, og aldrig før er vi blevet transporteret så blidt gennem Paris. I fremtiden skal alle taxi være hybrid, ingen diesel, som i mange år har været de franske bilisters foretrukne drivmiddel.

Vi oplever Paris som stor by, men den er meget mindre end London, og det centrale Paris har kun en omkreds på 16 - 20 kilometer.

Notre Dame
Vi passerede den brandhærgede Notre Dame, som er den berømte kirke i Frankrigs hovedstad, Paris. Kirken er en såkaldt katedral og er over 800 år gammel. Og jo, bestemt en messe værd, men ikke for øjeblikket, hvor spillet om dens igangværende genopbygning er et varmt politisk og folkeligt emne.

Man startede med at bygge Notre Dame 1163. Kirken er cirka 130 meter lang, 48 meter bred og 35 meter høj. De to forreste tårne er cirka 68 meter høje.

Før branden besøgte 13 millioner turister Notre Dame hvert år. Kirken er blandt andet kendt fra forfatteren Victor Hugos roman „Klokkeren fra Notre Dame”.

At gå rundt i Paris, og bare opleve byens atmosfære, er ren ferie. Min kone siger, at vi ikke længere har ferie, når vi er pensionister, men jeg mener, at det er godt for helbredet at snyde lidt. I Paris går du naturligt rundt blandt mennesker af alle hudfarver, størrelser og beklædninger. Det føles helt godt.

Anbefaler to museer
Vi er altid på museer, når vi besøger Paris. Denne gang vil jeg anbefale to:

Musée de L’orangerie, Jardin des Tuileries på Place de la Concorde - og Musée Zadkine, 100 bis rue d’Assas.

På Musée de L’orangerie så vi en udstilling af Paul Guillaumes samling (1891- 193 ). Han var galleriejer, kunstsamler, kunstkritiker, kendt i Paris blandt ledende malere i årene omkring 1910.

Han malede også selv, men ingen af hans billeder var på udstillingen. Til gengæld var der en perlerække af senere berømte kunstnere; 25 Renoir, 15 Cézanne, 12 Picasso med flere. Siden 1950 har den franske stat ejet denne fantastiske samling.

Musée Zadkine er et for os ukendt museum med fantastiske skulpturer og gratis adgang. Lidt svært at finde. Her boede Ossip Zadkine med sin samlever. Bolig og atelier med en lille have er nu klemt inde mellem høje bygninger og administreres nu som museum af en fond. Mange af hans værker blev købt af byen Paris. Vi var de eneste besøgende på denne lille perle.

C’est comme ça
Til sidst lidt om masker og Frankrig. I transportmidler, i supermarkeder, på restauranter m.v. skal du bære maske.

Fra den 21. juli skal alle franskmænd være vaccineret for at opnå adgang til fri bevægelighed i samfundet. Det har fået køen til vaccination til at eksplodere. Trangen til frihed er på vej til at vinde over vaccineskepsis!!

Mens vi var i Paris oplevede vi et særdeles afslappet forhold til brug af maske, sprit og ikke mindst afstand.

Pudsige oplevelser med fortolkning af Coronaregler forekommer hele tiden. På Museum Ossip Zadkine var vi de eneste besøgende, men da vi ville starte med at gå ud i haven, blev vi råbt an og fik at vide, at vi skulle gå gennem museet først og ikke gå ud i haven ad den dør, vi var kommet ind af!

Da vi var til en jazzkoncert med den berømte 77 årige trommeslager Billy Cobham (har blandt andet spillet med Miles Davis), sad folk som sild i en tønde. Og den gamle mand piskede sit orkester og publikum frem til stor begejstring. Det gjorde bestemt oplevelsen bedre, at vi var vaccinerede.

Er der en god forklaring på de bizarre tolkninger af Corona regler. Ja, da! Sådan er det bare. C’est comme ça!!

Forinden havde vi spist på en libanesisk restaurant. Retterne var særdeles varierede og smagfulde, uden at være for krydrede.
Med halvanden times forsinkelse i lufthavnen Charles de Gaulle, var vi glade for at blive hentet i København. Hjem til følelsen af Faxe...

Af Aksel Wolter

© Copyright 2021 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.