Meny i Faxe skænker skulptur til byen

Tirsdag 22. december 2020 kl. 10:24

Meny i Faxe skænker skulptur til byen
Simon Spring (th), indehaver af Meny i Faxe, er glad for at Faxe nu får en flot skulptur udført at Ivan Valentin - den viste er en skitse udført i træ. På billedes ses også Ib Elberg og Steen Nielsen fra Faxe Borger- og Erhvervsforening. Foto: Torkild Svane Kraft

Meny i Faxe skænker skulptur til byen
Ivan Valentin laver den flotte skulptur „De stred sig frem”. Arkivfoto fra udstilling for nogle år siden
Corona har sat sine grimme spor på 2020, så der har ikke været meget at glæde sig over, men nogle lyspunkter er der dog. Og et af lyspunkterne har Simon Spring, indehaver af Meny i Faxe, Simon Spring, sørget for.

Gennem FKI, Købmændenes Finansierings Institut, kunne han, i lighed med andre købmænd, søge om penge til tiltag til glæde for den by Meny ligger i.

Egentlig regnede man med at pengene skulle gå til julearrangementer eller julebelysning, men da Covid-19 jo har sat begrænsninger for hvor mange vi må samles, så gik Simon Spring væk fra tanken om at lave et arrangement hvor mange skulle samles.

Han tog derfor kontakt til Faxe Borger- og Erhvervsforening og så blev man enige om at de penge som Simon Spring modtog - og det var 25.000 kr. - skulle bruges på en skulptur.

Ib Elberg, formand for Faxe Borger- og Erhvervsforening, fortæller at man kører et projekt til forskønnelse af Vinkældertorvet i samarbejde med Faxe Kommune, og det kunne blandt handle om kunst, hvorfor en donation fra Meny i Faxe var en kærkommen gave.

Der blev derfor taget kontakt til den lokale kunstner Ivan Valentin. Det er ham der har lavet den store flotte vandreskulptur, som gives til modtagerne af Faxe City Prisen. Og så er det også ham der har lavet den store bamse der sidder på Haribos administrationsbygning - en stor flot stålbamse.

Ivan Valentin har lavet en skitse til skulpturen, og den blev præsenteret mandag før jul. „De stred sig frem” er titlen på skulpturen - og den skal symbolisere de mange mennesker der har arbejdet i Faxe Kalkbrud gennem århundrede.

Skupturen kommer til at stå på marmor - Faxe Marmor naturligvis - som ikke forvitrer efter få år. Og selve kalkarbejderen udføres i stål, og ham vil holde en kalkblok i hænderne.

Hvor skulpturen skal stå når den er færdig, ides endnu ikke. Placeringen skal besluttes i samråd med Faxe Kommune, men Ib Elberg kunne godt forestille sig, at den kommer til at stå på hjørnet af Torvegade og Kalkbrudsvej - og dermed vise vej til kalkbruddet.

Af Torkild Svane Kraft

© Copyright 2021 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.