Besøgstjenesten har akut brug for din hjælp...

Onsdag 2. december 2020 kl. 10:01

Besøgstjenesten har akut brug for din hjælp...
Bente Schultz (tv) og Martha Madsen er nyeste besøgsven og besøgsmodtager - men der er akut brug for flere besøgsvenner. foto: Gertrud Tramm

Besøgstjenesten har akut brug for din hjælp...
Leif Mistarz og Gertrud Tramm leder med lys og lygte efter flere besøgsvenner - kunne du være én af dem? Foto: Torkild Svane Kraft
Akut behov: Røde Kors Besøgstjenesten i Faxe har alvorlige problemer - problemer som du kan være med til at løse...


Her og nu har Røde Kors 31 be­søgsvenner og 38 besøgsmodtagere, men samtidig er der ikke mindre end 29 mennesker på venteliste til at få en besøgsven - og det er ikke godt, siger Gertrud Tramm der netop er blevet leder af besøgstjenesten.

Besøgstjenesten i Faxe startede i 1995, lige da Gertrud Tramm var blevet formand for afdelingen i Faxe - og samtidig sad hun i Røde Kors hovedbestyrelse, så det er en erfaren kvinde, der nu står for besøgstjenesten i Røde Kors i Faxe.

En anden der har været med lige så længe, er Leif Mistarz der besøger fire mennesker. Han fortæller at han besøger alle én gang om ugen af cirka en times varighed - og han understreger, at den der besøger får lige så meget ud af det som den der får besøg.

- Det er utroligt givende. Man får et tæt forhold. Vi snakker, drikker kaffe, vi går måske en tur eller også kører vi en tur, ligesom vejen ofte lægges forbi kirkegården, for at besøge familiens gravsted, siger Leif Mistarz.

Han fortæller også at der virkelig åbnes op under samtalerne. Man får meget at vide - også om ting man ikke snakker med sin familie om - og det skyldes blandt andet at man som besøgsven har tavshedspligt. Den der modtager besøg, ved at det man snakker om, ikke kommer videre.

Besøgsvennen og besøgsmodtagerne skal „passe sammen”. Derfor tager lederen af besøgstjenesten, som altså nu er Gertrud Tramm, altid en grundig snak med besøgsmodtageren, for at finde den helt rigtige besøgsven.

Og man plejer at ramme plet, indskyder Leif Mistarz. I de mange år han har været med, kan han kun huske et par stykker, hvor man måtte finde en anden besøgsven, ganske enkelt fordi besøgsven og modtager ikke klingede sammen.

Fysisk møde er bedst men nu kan det også være på telefon

I forbindelse med Corona, har mange ældre været bekymrede over at mødes med andre mennesker, så derfor er der nu også mulighed for at få en „telefonbesøgsven” - altså hvor man kun snakker sammen i telefonen.

Sådan en er der også i Faxe Røde Kors. Og her snakker besøgsvennen med besøgsmodtageren når hun kører hjem fra arbejde - med andre ord en rigtig god måde at bruge tiden på. En givende måde for begge parter.

Seneste nye besøgsven i Faxe er Bente Schultz. Hun er pensioneret lærer og organist, og er netop blevet besøgsven for Martha Madsen der er 96 år gammel og bor på plejehjemmet Søndervang i Faxe - og de to klingede med det samme, så her er der allerede lagt et godt fundament for et fremtidigt venskab.

Og et rigtigt venskab er ofte det der kommer ud af at være besøgsven og besøgsmodtager.

Hvis du skulle have lyst til at blive besøgsven - og der er virkelig brug for dig - så skal du kontakte Gertrud Tramm på telefon 40 567 577 eller sende en mail til gertrud.tramm@gmail.com.

Af Torkild Svane Kraft


© Copyright 2021 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.