Kom direkte ind fra gaden og bliv døbt...

Torsdag 17. september 2020 kl. 10:02

Kom direkte ind fra gaden og bliv døbt...
Både små og store børn samt voksne er velkomne til drop in-dåben i Haslev Kirke. Her er det Solveig Ståhl-Nielsen der døber en stor pige

Haslev: Lørdag den 26. september slås Haslev Kirkes døre op til „Drop in-dåb”, og præsterne fra omegnskirkerne og Haslev vil stå klar til at tage imod.

Dette initiativ skal være med til at gøre tærsklen til kirken lavere for personer i alle aldre, der ønsker at blive døbt.

Med drop in-dåb kan man nemlig komme direkte ind fra gaden. Og efter en kort samtale med en præst bliver man døbt.

- Erfaringen landet over viser, at mange er glade for muligheden. I den østlige del af vores provsti har et lignende dåbsarrangement været gennemført med god tilslutning, siger provst Erhard Schulte Westenberg, som også er sognepræst i Terslev og medvirker ved begivenheden. Han uddyber:

- Kulturen forandrer sig, og det gør menneskers vaner også. Vi er på mange områder vænnet til, at når et ønske opstår, kan det umiddelbart føres ud i livet. Sådan bør det også kunne være med dåb. Dåben er et stort, rigt og livgivende løfte fra Gud til mennesker. Det er også en vigtig beslutning for det enkelte menneske. Men som begivenhed kan det være helt enkelt.

Anders Damkjer, sognepræst i Haslev, føjer til den samme forklaring:
- Med drop in-dåben er der ikke så langt et tilløb. Og det kan være med til at fjerne et par hindringer på vejen. F.eks. hvis nogen har gået med en forestilling om, at man forventes at holde en stor fest for hele familien, eller at dåben mest er noget for små børn, eller at den skal foregå foran hele søndagsmenigheden. Vi hører, at det for nogle unge og voksne kan være overvældende at skulle døbes foran andre, derfor tøver de med beslutningen. Denne tøven vil kirken gerne afhjælpe med dette tilbud.

- I en dansk folkekirkelig sammenhæng oplever man et stigende antal voksne, der ønsker at blive døbt, fordi de ikke blev det som børn, fortæller Anders Damkjer. Han forklarer forandringen med, at vi lever i en tid med voksende åbenhed over for religion, åndelighed og dybere livsværdier. Der er også en gruppe, som ønsker at være medlemmer og bakke Folkekirken, fordi de synes, den er en vigtig kulturinstitution.

Der er også timing i det. Hvornår møder man lige den rette mulighed for dåb?
- Mit gæt er, at der blandt dem, der dukker op i Haslev Kirke den 26. september, vil være en del, der i længere tid har gået med ønsket om at blive døbt og blive en del Folkekirken, men ikke lige har fået gjort noget ved det, siger præsten fra Haslev.

Den praktiske side af sagen af ganske enkel. Til drop in-dåb skal man blot medbringe gyldigt ID. Og hvis man ønsker det, kan man selv tage to vidner med, ellers vil der være to frivillige til stede som vidner til dåben.

Drop in-dåben kan også være en oplagt mulighed for unge, der gerne vil konfirmeres, men som ikke er blevet døbt. Eller for forældre, der ikke har fået deres barn døbt, måske på grund af corona-nedlukningen. Er man under 18 år skal forældre være med til dåben.

Drop in-dåben finder sted i Haslev Kirke, men arrangeres i samarbejde mellem Terslev, Øde Førslev, Bråby, Teestrup, Ulse, Vester Egede, Freerslev og Haslev kirker, som stiller med præster til dagen.

Dåben finder sted lørdag, d. 26. september, kl. 11-14 i Haslev Kirke.

© Copyright 2020 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.