Udvalg i arbejdstøjet: Verdensmålene helt lokalt

Onsdag 20. maj 2020 kl. 09:05

Udvalg i arbejdstøjet: Verdensmålene helt lokalt
FN’s Verdensmål - for Faxe Kommune er nogle mere relevante end andre

Udvalg i arbejdstøjet: Verdensmålene helt lokalt
René Tuekær er formand for Verdensmål Udvalget
Verdensmål - lokalt: Faxe kommunes byråd besluttede i starten af året, at der i hele 2020 og ind i 2021 skal sættes ekstra stort fokus på FN’s verdensmål.

FN’s verdensmål blev vedtaget af verdens stats- og regeringsledere i 2015 på et FN topmøde i New York. Der er formuleret 17 mål og på sit første møde torsdag eftermiddag satte et helt nyt, kommunalt nedsat udvalg kursen for, hvordan de vil finde ud af at give verdensmålene relevans for borgere og virksomheder i Faxe kommune.

- Vi havde et rigtig godt møde. Jeg er meget optimistisk for det arbejde vi går i gang med, fortæller Verdensmål Udvalgets formand, byrådsmedlem René Tuekær.
Verdensmål udvalget er på 9 medlemmer og er en god mangfoldighed af borgere og politikere.

- Vi arbejder ud fra et kommissorium godkendt af byrådet. Byrådet har blandt andet bedt udvalget komme med et forslag til en politik og bedt os pege på et eller flere konkrete projekter, siger René Tuekær.

Han fortæller, at udvalget på sit første møde havde besøg af en forsker i verdensmål fra Roskilde Universitets Center, RUC. Forskeren, Jannik Egelund inspirerede og vejledte udvalget i at komme godt fra start.

- Et af hovedbudskaberne fra forskeren var, at udvalget skal være meget tydelig i sine overvejelser og ønsker og samtidig lægge vægt på en stærk borgerinvolvering, fortæller René Tuekær. På vores næste møde i juni bliver dette et fokusområde for vores drøftelser.

Samtlige af FN’s 193 medlemslande har skrevet under på, at de vil arbejde for at indfri målene frem mod 2030. Verdensmålene er en ramme for, hvordan man skaber en mere bæredygtig fremtid frem imod 2030.

Men verdensmålene siger ikke noget konkret om, hvad man kan gøre lokalt, for at målet nås. Men den snak har Faxe kommune nu taget hul på og udvalget kommer til at give sine bud, hvad der skal ske.

Et eksempel på et verdensmål er nr. 12. Det handler blandt andet om en halvering af unødvendigt madspild og fremme af en bæredygtige offentlige indkøbspraksis. Verdensmål nr. 12 kommer til debat på udvalgets møde i juni.

Medlemmerne
Udvalget er et §17,4 udvalg. Et udvalg et byråd kan nedsætte for en kortere periode, sammensat af byrådsmedlemmer samt personer hentet „udefra”.
René Tuekær, Byrådsmedlem (L - Lokallisten)
Inger Andersen, Byrådsmedlem (A - Socialdemokratiet)
Michael Rosendahl, Byrådsmedlem (V - Venstre)
Kjeld Nielsen, Folkeoplysningsudvalget.
Arne Vinten Nielsen, Danmarks Naturfredningsforenings Lokalafdeling
Bent Kunding, Boligforeningen Lejerbo/Frøgården
Lotte Coermann Nygaard, Haslev Gymnasium
Mads Nielsen, VUC i Faxe
Gregers Münter, Business Faxe (Rønnede Kro)
Eksterne ad hoc ressource-personer: Jannik Egelund RUC og Lise Carstensen Virkelighedsambassadør, Faxe Sociale Udviklingscenter

© Copyright 2021 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.