Udligningsreform med mangler

Mandag 11. maj 2020 kl. 09:56

Udligningsreform med mangler
Indlæg af:
Eli Jacobi Nielsen
Gruppeformand, DF, Faxe Byråd
Prins Buris Vej 19
4653 Karise


Vedtagelsen af den længe ventede udligningsreform gled næsten under radaren i disse corona tider, men betydningen af den må ikke undervurderes.

Tilførslen af ekstra 5.5 mia. kr. til kommunerne lyder umiddelbart besnærende, men når serviceloftet ikke er hævet, vil det for de mange kommuner der, som Faxe, udnytter servicerammen fuldt ud, alene betyde muligheden for at polstre kassebeholdningen.

Dette var hovedårsagen til at Dansk Folkeparti ikke var med i forliget om udligningsreformen. De 98 kommuner har naturligvis forskellige forudsætninger og udgangspunkter, hvor pengene nogle steder vil falde på et tørt sted, vil det i andre kommuner være svært at forklare borgerne at de ekstra midler man får, ikke betyder at der kommer flere lærere, flere sosu-assistenter og flere pædagoger med denne aftale.

I aftalen om udligningsreformen indgår også at kommuneskatten samlet set ikke må falde. Med andre ord, en kommune kan kun sætte skatten ned, hvis en anden sætter skatten op. Denne kobling er ikke rimelig - såfremt en kommune har mulighed for at sænke skatten, og dermed lette byrderne på borgerne, skal dette naturligvis være muligt, uden afhængighed af andre kommuners situation.

© Copyright 2020 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.