En truet dyreart

Torsdag 12. december 2019 kl. 15:27

En truet dyreart
Redaktionen faldt over denne reklame, der stammer fra den gang der fandtes "rigtige" husmødre...

Indlæg af:
Niels Østrup Olsen
Søvej 2,
Faxe Ladeplads


I sidste uge afgik den ved døden, som den absolut sidste af sin art på Faxekanten.

40 år gammel nåede den at blive før de sørgende efterladte lukkede og slukkede for tid og evighed ved et lille gravøl, hvorefter de meget passende skænkede skindpelsen til sorggruppen ved Hylleholt kirke.

Mangt en moden kvinde og ikke mindst hendes mand mindes den med ærbødighed og glæde, thi det var vores lokale Husmoderforening, der opgav ånden, fordi medlemmerne afgår ad den vej, som vi mennesker stadig skal gå, når Herren tager det liv som Han gav os i fødselsgave.

Da jeg blev født i 1948 var Danmark befolket med mænd, der kyssede husmoderen farvel hver morgen som tak for den dejlige madpakke hun lagde i hans mappe. Det var dengang alle mænd var forsørgere, nogle måske bedre end andre, mens alle kvinder knoklede for at holde hjemmet pænt og ikke mindst hyggeligt for både mand og børn.

Min moder var husmor og stolt af sit hverv indtil vi ungdoms­oprørere hånede hende, kaldte hende en slave for den tyranniske mand, min søde rare, morsomme og harmløse fader, som pænt tog skoene af ude i entreen, før han betrådte mors nybonede gulve for endelig at hvile sit trætte skolelærerhoved, ikke ved hendes barm, men på vores røde sofa.

Dengang konkurrerede mænd nemlig med mænd og kvinder med kvinder, men i løbet af mit liv er alle kommet i konkurrence med alle, hvem tjener flest penge, hvem er bedst til at bage søsterkage, hvem skal passe ungerne i weekenden, når venner og veninder kalder til sjov eller jobbet vil have os på kursus.

Der var engang et Danmark, hvor hjemmet stod i fokus for både mand og hustru, et fokus, hvor vi fortidens børn kunne vokse op i en rede så lun, foret med kærligheds dun.

Min generation gav det venstrehånds videre til vore børn, som nu er både fyrre, uhyre aktive og ikke spor fede, men ofte på lykkepiller og andre kemikalier, som lægen elsker at skrive ud, når vi har ondt i sjælen.

Der var engang, hvor manden fandt hvile hos kvinden og kvinden hos manden, fordi begge parter løste hver deres side af dagligdagens problemer. Samarbejdet støbte dengang mand og hustru sammen i en hengivenhedens symbiose, men som jeg ser dagens Danmark må jegdybt sukkende udstøde et: Ak, hvor forandret og Ære være hus moderens minde.

© Copyright 2020 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.