Borger- og politikermøde om Østbanen

Torsdag 12. december 2019 kl. 11:08

Borger- og politikermøde om Østbanen
Østbanen står over for en omfattende og bekostelig sporrenovering. Region Sjælland mangler de økonomiske midler til at sætte renoveringen i gang.

Situationen er allerede alvorlig på Østbanen, hvor man må nedsætte hastigheden fra 15. december. Region Sjælland og Stevns, Faxe og Køge kommuner afholder derfor i fællesskab politiker- og borgermøde den 16. december i Hårlev.

30 millioner kroner om året. Det er, hvad Region Sjælland står og mangler for at renovere Østbanen, der er så slidt, at farten på togene er sænket fra 100 kilometer i timen til 75 kilometer i timen fra 15. december.

Den alvorlige situation er emnet for et politiker- og borgermøde på Hårlev Kro den 16. december. Det er formanden for Region Sjælland og borgmestrene fra Stevns, Faxe og Køge, der er gået sammen om mødet.

- Østbanen står over for en omfattende renovering til op imod 660 mio. kr. Det har vi ikke pengene til, og det gør, at vi ikke bare kan sætte en sporrenovering i gang. Østbanen er en livsnerve for mange borgere, og vi har brug for at få regeringen og folketinget i tale, så der kan findes en løsning. Vi skal have manet usikkerheden i jorden om den kollektive trafik i den østlige del af Region Sjælland, siger Heino Knudsen, regionsrådsformand i Region Sjælland.

Region Sjælland er den region, der bruger langt den største andel af det samlede budget til regional udvikling til kollektiv trafik. Regionen bruger allerede 74 procent af budgettet på kollektiv trafik. På trods af det, så mangler Region Sjælland op mod 30 millioner kroner årligt for at kunne finansiere sporrenoveringen.

Statens opgave at sørge for ordentlige rammer

Regionen er i gang med de indledende øvelser med renoveringen. Der er afsat otte millioner kroner til forberedelse af renoveringen. Det skal sikre, at arbejdet ikke bliver forsinket, mens der ventes på den nødvendige, langsigtede finansiering fra staten.

- Det er statens opgave at sikre, at vi har den fornødne finansiering til opgaven med at renovere lokalbanerne. De penge har vi ikke på nuværende tidspunkt, og vi kan ikke selv udskrive skatter. Jeg håber, at vi hurtigt kan skabe klarhed over finansieringen, så borgerne ikke skal være usikre på, hvordan togene kører i fremtiden, siger Peter Jacobsen, der er formand for Region Sjællands Udvalg for Regional Udvikling.

Politiker- og borgermødet afholdes den 16. december på Hårlev Kro fra klokken 16.00 til 17.30. Alle er velkomne, og både borgere, transportordførere og regionale folketingspolitikere er inviteret til mødet.

© Copyright 2020 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.