Kæmpe elkedel, anvisningsret og beskæftigelsesplan

Mandag 18. november 2019 kl. 14:14

Kæmpe elkedel, anvisningsret og beskæftigelsesplan
Traditionen tro indledte Musikskolen byrådsmødet. Denne gang med koret Instinct

Kort og godt fra byrådsmødet den 14. november:

Byrådet godkendte at Haslev Fjernvarme må installere en 10 MW elkedel på Haslev Kraftvarmeværk på Energivej 35. Elkedlen skal bruges som reserve til produktion af fjernvarme i stedet for eksisterende gasfyrede kedler.

Årsagen til at byrådet skal godkende installationen er et lovkrav om at kommunen skal påse, at projektet er det samfundsøkonomisk mest fordelagtige projekt. og det mente byrådet - så derfor får fjernvarmen lov til at installere elkedlen - så jo er noget større end de elkedler vi har stående hjemme i køkkenet...

Permatopia Karise
Sydkystens Boligselskab havde anmodet Faxe Kommune om, at anvisnings- og udlejningsaftalen for Karise Permatopia forlænges med 2 år.

Normalt har kommunen anvisningsret til et vist antal boliger i ethvert alment boligkompleks - således også i den del af Permatopia der omfatter de almene boliger. Permatopia omfatter både ejerboliger, andelsboliger og almene boliger.

Ved etableringen af Permatopia fik Sydkystens Boligselskab lov til, i en periode af to år, at være fritaget for kommunens anvisningsret. Det gjorde man på grund af den meget specielle boform, som man må sige at Permatopia er. Her er man nemlig, som ejer, andelshaver eller lejer, forpligtet til at indgå i fællesskabet i Permatopia - altså bl.a. at deltage i driften af landbruget.

De to år uden anvisningsret blev givet for at sikre Permatopia en god indkøringsperiode, men da byggeriet tog omkring et år mere end planlagt, på grund af en entreprenørs konkurs, ansøgte boligselskabet om en forlængelse af perioden frem til udgangen af 2021.

- Det er lidt af et dilemma for kommunen. Vi vil jo gerne give vores borgere en bolig, men vi vil også gerne sikre at Permatopia kan fungere i henhold til deres formål, sagde socialdemokratiets Camilla Meyer under behandling af sagen.

Og et af „dilemmaerne” er om man som kommune kan kræve, at en anvist beboer SKAL indgå i fællesskabet, hvis han eller hun får en bolig i Permatopia.

Det kom der ikke noget svar på, men byrådet enedes om at forlænge fritagelsen for anvisningsret. Dog ikke i to år som ønsket af Sydkystens Boligselskab.

Byrådet vedtog at den nuværende aftale forlænges til 30. juni 2021, og at der gennemføres en politisk og administrativ evaluering i 2020, som et led i styringsdialogen med boligforeningen.

Beskæftigelsesplan 2020-2021
Byrådet vedtog en ny beskæftigelsesplan gældende for 2020 og 2021. Og målet med planen er soleklar, fortalte formanden for Beskæftigelses- og integrationsudvalget, Bente Abrahamsen (DF).

Og det er at få folk væk fra offentlig forsørgelse - for jo færre der er på offentlig forsørgelse, jo flere penge er der i kommunekassen.

I planen omtales det også, at man kun skal gøre det der giver mening for at få folk i arbejde. Om det så betyder at mange af de nuværende tiltag skrottes, vil kun fremtiden vise.

Der er fem hovedpunkter i den nye beskæftigelsesplan: 1. Effekt i indsatsen. 2. Ingen borgere overlades til sig selv. 3. Faglig kvalitet i samtalen. 4. Inddragelse af samarbejdspartnere og 5. Borgerinddragelse.

Under debatten i byrådssalen påpegede Henrik Friis (SF) at der i Faxe Kommune er 4000 borgere på overførselsindkomst. Det er alt for mange, mener han, og spurgte om det meget høje tempo på arbejdspladserne er en af årsagerne til de mange på overførselsindkomst.

- Det går så stærkt at alt for mange bukker under. De får stress og magter derfor ikke at gå på arbejde. Det bør vi gøre noget ved, sagde Henrik Friis.

Mikkel Dam fra Liberal Alliance, syntes der manglede noget i Beskæftigelsesplanen, nemlig at lægge vægt på det personlige ansvar for at være i beskæftigelse.

I forbindelse med drøftelse af Beskæftigelsesplanen kunne Bente Abrahamsen fortælle at 15 borgere har taget imod tilbuddet om repatriering - hvilket betyder at de, med en sum penge på lommen, tager til deres hjemland. Ud over disse 15 har yderligere 11 ansøgt om repatriering.

Af Torkild Svane Kraft

© Copyright 2021 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.