Nyt Danekræ fundet i Faxe Kalkbrud

Mandag 7. oktober 2019 kl. 10:57

Nyt Danekræ fundet i Faxe Kalkbrud
Faxe: Tanden fra en fortidskrokodille er for nyligt blevet fundet i Faxe Kalkbrud.
11-årige Mads Hyldager fra Gentofte deltog i august i en fossiljagt i kalkbruddet.

Her fandt han en stor flot tand, som han stolt viste til museets guide Amanda Mc Keever. Amanda kunne straks se, at det ikke var en hajtand. Dem finder man jævnligt i Faxe kalkbrud. Tanden var nemlig cirkulær i tværsnit og derved kegleformet som tænderne hos en krokodille. Hajtænder er flade i tværsnit. Den havde også tydelige striber i emaljen som på krokodilletænder. Det er yderst sjældent at finde tænder fra krokodiller i Faxe Kalkbrud.

Amanda tilkaldte derfor museumsinspektør Jesper Milàn, der kunne bekræfte at Mads ovenikøbet havde fundet en tand fra en helt ny type krokodille, der aldrig før er fundet i kalkbruddet.

Den type krokodille man hidtil har kendt fra kalkbruddet var en langsnudet fiskespisende krokodille, der hed Thoracosaurus, hvis tænder var lange og slanke. Den tand Mads havde fundet var bred og kegleformet som hos en moderne alligator.

- Det er et fantastisk vigtigt fund Mads har gjort der. Vi har længe haft mistanke om at der levede mere end en type krokodiller i havet ved Faxe for 63 millioner år siden, men nu har vi det første håndgribelige bevis for det, fortæller Jesper Milàn fra Geomuseet i Faxe. - Vi har et stykke skildpaddeskjold i museets udstilling, der har bidmærker fra krokodilletænder i sig, og det har altid undret mig en del, da den velkendte krokodille Thoracosaurus havde lange tynde tænder, der ikke ville kunne holde til at knuse skjoldet på en krokodille. Den nye tand her stammer fra en krokodilleform, der absolut ikke ville have problemer med at knuse et skildpaddeskjold, fortsætter Jesper Milàn.

Tanden er netop blevet erklæret for Danekræ og bliver udstillet på Geomuseum Faxe i efterårsferien sammen med andre nye Danekræ fra området.
Hver dag i efterårsferien kan man deltage i fossiljagter. Se mere på www.geomuseumfaxe.dkMads Hyldager med krokodilletanden


© Copyright 2020 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.