Verdens Gang - Niels Viggo 100 år

Tirsdag 24. september 2019 kl. 08:54

Verdens Gang - Niels Viggo 100 år
Niels Viggo Bentzon

Verdens Gang - Niels Viggo 100 år
Aksel Wolter
Verdens Gang leveres af Aksel Wolter.


I år ville Niels Viggo være fyldt 100 år. Hvem? Niels Viggo Bentzon, komponist, professor, underviser med mere. Han døde som 80 årig i København, og ligger begravet på Frederiksberg Ældre Kirkegård.

Min ven, Jan, som dengang var 10 år, boede i samme opgang i Valby som familien Bentzon. De boede i stuen, heldigvis, for i lejligheden stod et flygel, som det nok havde været lidt vanskeligt at få op på tredie sal, hvor min ven boede.

Min ven fik klavertimer hos fru Billekop. Ikke hos Niels Viggo, men hans mor drak kaffe der. Når der blev banket på centralvarmerørene, som gik op igennem hele ejendommen, vidste de hjemmegående fruer, at der var kaffe hos Bentzons, stuen til venstre. Damerne samlede sig om kaffebordet med kage, og Jan var med, som den lille gryde med de store ører. Det gjaldt om, modsat idag for børn om at holde lav profil og være ubemærket. Lyt og lær!!!

Pludselig kunne Niels Viggo dukke op i kjole og hvidt og sætte sig ved flygelet og improvisere, mens damerne konverserede. Ind imellem løftede han sin store bag fra klaverbænken og slap en højlydt vind. Damerne ignorerede det, men det gjorde stort indtryk på min ven.

Niels Viggo var et geni, gemytlig, grov og humørsyg på samme tid, som genier så ofte er. Engang ved et middagsselskab, fornærmede han sin borddame, som rejste sig og gik, men blev kaldt tilbage af Niels Viggo, som pegede på den løgring han havde lagt på hendes stol og sagde:

„Undskyld frue, De glemte deres røvhul! “.

Niels Viggo Bentzon var uddannet pianist, men som komponist var han selvlært, og hans musik grundede sig ofte i hans fremragende improvisationstalent i sådan en grad, at mange af kompositionerne, i hvert fald klaverværkerne, kan karakteriseres som nedskrevne improvisationer. Det siges, at han ofte ikke kunne tyde sine egne nedskrevne noder / improvisationer, men det betød ikke noget, så spillede han bare en ny improvisation.

Han blev uddannet på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i 1941. Ud over sin rolle som pianist og komponist har han været aktiv som underviser i komposition på konservatoriet i både Århus og København.

Fra ca. 1960 foretog han et skift i kompositionsstilen hen mod tolvtonemusik. Men sideløbende udfoldede han sig i de næste 20 år hyppigt inden for fluxus- og happeninglignende udtryksformer. Det var med til at gøre ham til den mest kendte komponist inden for den danske samtidsmusik. Og samtidig gjorde ham internationalt kendt.

Sine seneste år vendte han dog tilbage til mere enkle og tonale udtryksformer.
Bentzon komponerede omkring 620 værker, heraf 60 orkesterværker, 120 kammermusikværker, 30 orgel- og vokalværker, balletter, solokoncerter, underlægningsmusik til radio, film og tv samt operaerne Faust III (1964) og Automaten (1973).

Et af hans kendteste værker er Det tempererede Klaver, inspireret af Bach, der består af 12 samlinger på hver 24 præludier og 24 fugaer, i alt 576 klaverstykker.
I 1984 bestilte DSB mod et klækkeligt honorar en jingle hos Niels Viggo Bentzon. Han lavede den geniale treklang D/Eb/Bb (udtales d-es-b). Denne jingle brugte DSB indtil 2012, og den bliver stadigvæk brugt som udkaldslyd i DSB’s IC3-tog.
Jeg vil benytte 100 året for Niels Viggos fødsel til at få kendskab til hans musik og historie, og kan heldigvis få hjælp hertil:

Pianisten Per Salo har sammensat sin egen cyklus af 24 Bentzon-præludier og -fugaer på et nyudgivet album.

Per Salo spiller med overskud, så man mærker suget, samtidig med at alle de mange noder sættes flot på plads.

Der er ligeledes udkommet en bog om geniet med de mere end 650 opusnummererede musikværker, hvor Toke Lund Christiansen - selv musiker og tidligere solofløjtenist i Danmarks Radio - gennemgår Bentzons liv og hans enorme oeuvre ud fra sit personlige bekendtskab med manden, der døde i april 2000.

Toke Lund Christiansen var med til at spille Niels Viggo Bentzons musik i 1970’erne, og han sugede til sig. Tog noter, skrev ned og indspillede bånd. Han har fundet det hele frem fra kælderens gemmer, så han har kunnet skrive en ordentlig klods af en bog, der gør Niels Viggo Bentzons minde ære uden at pynte det.

100-året har også udløst en P2-podcast om geniet.

Kilde:
Politiken
Toke Lund Christiansen: Bentzon. Komponist, pianist, provokatør. Aarhus Universitetsforlag, 326 sider. 299,95 kroner.
Niels Viggo Bentzon: The Tempered Piano.
Per Salo. Dacapo.


© Copyright 2020 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.