Fællesbesøg giver god start i vuggestuen

Tirsdag 24. september 2019 kl. 08:45

Fællesbesøg giver god start i vuggestuen
Liva, Louise og Kenneth

Fællesbesøg giver god start i vuggestuen
Hele familien samlet
Faxe Kommune: Louise og Kenneth fra Dalby skal snart aflevere deres datter, Liva, i vuggestue for første gang.

De har haft stor glæde af et såkaldt fællesbesøg, hvor en pædagog fra vuggestuen og sundhedsplejersken besøger dem i deres hjem.

Liva har ikke engang rundet de 11 måneder endnu, og lige om lidt begynder hun i vuggestue i Dalby Børnehus.

Men det har hun slet ikke tid til at tænke på lige nu. Hun har nemlig fundet mors taske på gulvet, og den skal undersøges grundigt. Hendes øjne stråler. Der sker så meget spændende lige nu.

Livas mor derimod, hun tænker faktisk en del over, at hendes datter lige om lidt skal „kastes for løverne”.

Eller nogenlunde sådan føles det i hvert fald, at hun snart skal overlade sit barn til en hverdag i vuggestue; med masser af børn og fremmede voksne. Hvordan skal det mon gå?

Louise Nordal Søllested Christensen er i hvert fald nervøs og betænkelig ved det hele.

Den oplevelse er hun ikke alene om. Mange andre forældre synes, det kan være skræmmende, når man første gang overlader sit barn til andre.

Faxe Kommune vil gerne gøre meget for, at overgangen fra hjemmet til vuggestuen bliver så tryg og god for alle som muligt.Derfor tilbyder kommunen et såkaldt fællesbesøg.

Ved sådan et fællesbesøg kommer både sundhedsplejersken og en pædagog fra barnets kommende dagtilbud ud i familiens hjem. Her kan man snakke om barnets hverdagsliv, udvikling og trivsel.

Livas far Kenneth Christensen var også hjemme i familiens hjem i Dalby, da sundhedsplejersken og pædagogen kom på besøg. Det er vigtigt, at hele familien er med.

- Jeg er lidt nervøs, må jeg indrømme. Men det var godt at opleve, hvordan pædagogen håndterer Liva og i det hele taget møde i hvert fald én af de personer, som skal have med ens barn at gøre, siger Louise.

- Det giver en følelse af, at de kender os bedre, og samtidig fik vi en masse information om opstarten, tilføjer hun.

Liva har to halvsøstre, Justina på 10 år og Filippa på syv, som er Kenneths døtre.

Han har prøvet der før som forælder - i henholdsvis dagpleje og vuggestue. For Kenneth er Livas opstart i vuggestuen ikke lige så udfordrende som for Louise.

- Jeg kan jo høre, hvordan Louise talte om det før besøget, og hvordan hun taler om opstarten efter besøget. Det gør en stor forskel. Jeg synes det er godt, at de også får et indtryk af, hvordan vi er som forældre, at de ser os i vores hjem og sætter sig ind i, hvad der betyder noget for os som forældre, siger Kenneth og Louise tilføjer:

- Det er mere roligt herhjemme. Intimt og på en måde mere fokuseret.
Kenneth tilføjer, at han oplevede sundhedsplejersken være meget opmærksom på Louises følelser omkring opstarten. Og at hun med sit forhåndskendskab til familien kunne rådgive om Liva, og at en indkøringsperiode kunne være en god idé.

- Det gav en tryghed at få snakket om, siger Louise og tilføjer:

- Jeg er virkelig rolig nu. Det skal nok gå godt. Og jeg ved jo også, at det er godt, at Liva bliver en del af et fællesskab, hvor hun lærer at interagere med andre børn på hendes alder, at hun bliver god til at give plads til andre og til at tage sin plads, hvilket et fællesskab kan være med til.

Liva er færdig med mors taske. Nu er hun i stedet optaget af Justina og Filippa, som er på vej til købmanden for at købe fredagsgodter inden Disney Sjov.

Sundhedsplejen er opsøgende og fortæller om tilbuddet til forældre, for hvem et fællesbesøg kunne være en god idé.

Fællesbesøg er en del af en række initiativer under udviklingsprojektet Trygt & Sundt Videre, som er støttet af Sundhedsstyrelsens satspulje.

I Faxe Kommune er der andre tilbud under samme udviklingsprojekt. Blandt andet forældreforløbet TryghedsCirklen, som du kan læse mere om på kommunens hjemmeside.

© Copyright 2020 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.