Kun én svømmehal i Faxe kommune?

Fredag 6. juli 2018 kl. 11:33

Kun én svømmehal i Faxe kommune?
Indsendt af: Jørgen Ivar Pedersen, Svømmeleder i Roklubben Viking
med opbakning fra Susanne Jershøj – skoleleder LOF samt cheftræner i Faxe Svømmeklub


Jeg var ved at få kaffen galt i halsen, da jeg læste referat fra Plan & Kulturudvalgets møde den 26/6. Var det en forsinket aprilsnar eller var der nogen, der havde fået solstik i det dejlige danske sommervejr. Men det er åbenbart rigtigt: Der arbejdes videre med et forslag om, at Faxe Kommune kun har et svømmehalstilbud – Haslev svømmehal. Vedtages forslaget opsiges driftsaftalen med Faxe svømmehal pr. 31/12 2019.
Det vil få katastrofale konsekvenser for de svømmeklubber, der tilbyder svømmeundervisning i Faxe svømmehal. Hvor skal de mere end 700 medlemmer i Faxe svømmeklub, Rønnede IF og Roklubben Viking nu få de nødvendige færdigheder, så de trygt kan benytte de dejlige strande i den østlige del af kommunen? Deruudover rammer forslaget også Faxe dykkerklub, LOF m.fl.

Svømmehallen i Faxe blev indviet i 1978, fordi nogle ildsjæle satte en indsamling i gang, så svømmehallen kunne bygges.
Fakse kommune var også glade for at svømmehallen nu var en realitet. Til morgensvømningen kunne man støde ind i Jens Berendt (borgmesteren) og andre ansatte i kommunen, der fik lidt motion, inden dagens arbejde begyndte på Rådhuset.
Roklubben Viking var også glad for svømmehallen. Nu var man fri for at tage til Stevns svømmehal for at vedligeholde de nødvendig svømmefærdigheder, så man trygt kunne sætte bådene i vandet. Viking lavede en svømmeafdeling, der også tilbød undervisning til børn i alle aldre. Sammen med svømmehallen kan der fejres 40 års jubilæum i år. Men det slutter måske om et års tid!!

Jeg blev ansat som lærer på Fakse gamle skole i 1978. På skolen var man også glade for den nye svømmehal. Nu skulle man ikke ”nøjes” med et tilbud om svømmeundervisning ved stranden i Faxe Ladeplads i sommerferien. Det første år havde vi rigtigt mange elever til svømmeundervisning og det fortsatte i årene fremefter. Også Karise og Hylleholt skole var med. Så nu ville alle elever efter 5. skoleår være i stand til at svømme og klare sig uden at drukne. Rønnede kommune lejede også timer i Faxe svømmehal, så Møllevangsskolen kunne lave svømmeundervisning. Alle 4 skoler benytter stadig Faxe svømmehal. Men vedtages forslaget, vil det også være slut for skolerne.

Godt nok nævnes der i forslaget, ”at foreningerne og skolerne bliver nød til at finde svømmehalskapacitet andet steds”. Men forestiller Faxe kommune sig, at Haslev svømmehal har kapacitet til disse aktiviteter? Eller skal man ud i en anden kommune – Præstø eller Stevns – og betale disse kommuner for at benytte deres svømmehaller? Det er vel at gå over åen efter vand!
Hvor meget sparer Faxe kommune, når man skal lægge pengene i andre kommuner?
Det er vel også spørgsmålet, om forældrene i f. eks. Faxe Ladeplads vil være villige til at køre til Haslev eller Præstø for at modtage svømmeundervisning.

For Faxe svømmehal kan det også få katastrofale konsekvenser. Uden foreninger og skoler vil det reducere grundlaget for at drive svømmehallen. Det vil betyde afskedigelse af personale og dermed vil Faxe kommune også få mindre skatteindtægter.
I øvrigt blev der i 2016 brugt et større millionbeløb på at renovere Faxesvømmehal, så den kunne leve op til nye, skærpede miljøkrav.

Det er grotesk, at det skal gå ud over den del af Faxe kommune, der er tættest på de dejlige strande ved Vemmetofte, Faxe Ladeplads og Feddet. Tænk også lidt i sikkerheden ved disse strande!
Så alt i alt synes jeg, at det er en dårlig forretning.
Så kære politikere. Drop dog det forslag!!


© Copyright 2018 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.