Forskningens Døgn i Ørslev

Fredag 13. april 2018 kl. 11:34

Forskningens Døgn i Ørslev
Kom til tre gratis foredrag om efternavnenes historie, stjernerne, solen og universets udvikling samt et filosofisk foredrag om hjertet og dets symbolik.

Mandag den 23. april, tirsdag den 24. april og onsdag den 25. april kan Ørslev igen præsentere forsker-foredrag i forbindelse med Forskningens Døgn.

Tre videnskabsfolk fra uddannelses- og forskningsinstitutioner, vil fortælle om hver deres forskningsområde og resultater.

Det er fantastisk denne ene gang om året, at ganske almindelige mennesker, som til daglig ikke beskæftiger sig med disse særlige områder, kan få et indblik i forskeres somme tider livslange arbejde med en gren af de utallige specialiserede forskningsområder, der findes i Danmark.

Efternavne igennem tiderne
Mandag den 23. april kan man høre om efternavnene, der fortæller historier. Hvor i landet hedder mennesker hvad? De fleste danske efternavne er ’sen-navne’, men mange er også sted- og gårdnavne. Der er store regionale forskelle som afspejler fornavne for 200 år siden. Man kan også høre om de sociale strukturer, man kan udlede af mønstrene.

Stjernerne, solen og lyset
Dagen efter, den 24. april, kan man høre om det moderne astronomiske verdensbillede.

Hvor langt væk er stjernerne, og hvad får dem til at lyse? Hvad er Jordens og Solens ultimative skæbne? Hvor kommer grundstofferne fra? Har universet en begyndelse og en ende? Hvad er mørkt stof og mørk energi?
Foredraget tager tilhørerne med på en astronomisk rejse fra Tycho Brahe til Big Bang.

Hjertet viser vej
Onsdag den 25. april kl. 19 kan man høre Professor emeritus Ole Martin Høystad fortælle en mere filosofisk, men også faktuel fortælling om hjertets betydning for os mennesker gennem tiderne.

Hjertet er et af de ældste symboler på, hvad det vil sige at være menneske. Hjertet har en central plads i de fleste kulturer som symbol, men er også et spørgsmål om liv og død, om hjertet slår eller ikke. Det er også hjertet, der siger til, når vi har gjort noget forkert – så får vi dårlig samvittighed.
Kort og godt er hjertet et billede på, hvad det vil sige at være menneske, hvorfor det også fremstår som et ideal at være trofast mod hjertets stemme.

Deltagelse er gratis
Foredragene foregår i Ørslev Kulturhus, Terslevvej 75, Ørslev (ved Ringsted).
Kaffe/te, vand, kage kan købes, og af hensyn til klargøring er tilmelding hensigtsmæssig.

Tilmeld til Kjeld: SMS 20169008 eller mail rasmussen1@mail.dk.

© Copyright 2018 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.