Samtalecafe om døden

Mandag 9. april 2018 kl. 11:58

Samtalecafe om døden
Røde Kors og Ældre Sagen holder i samarbejde en samtalecafe om døden torsdag den 26. april kl. 13.30-16.30 i Haslev Biblioteks store sal.


Undersøgelser viser, at mange mener, at det er vigtigt at få talt med deres nære om, hvordan de gerne selv vil dø, og hvilke ønsker de har til den allersidste tid, men at alt for få faktisk får det gjort.

Det samme oplever præster, ansatte på sygehuse, på hospicer og plejehjem. Også de frivillige i Ældre Sagen og Røde Kors’ vågetjenester oplever, at mange ikke når at få talt om døden i tide – inden døden eller en alvorlig sygdom pludselig rammer.

Hvordan taler du med dine nærmeste om din egen død? Hvem ønsker du skal være hos dig, når du dør? Hvor vil du gerne dø, og hvordan skal din begravelse være?

Meget peger på, at vi er langt bedre rustede til at takle døden, hvis vi har fået talt med hinanden om den – inden den pludselig kommer tæt på.

Alligevel taler de færreste om deres egen død. Det kan nemlig være svært at tale om døden med vores nære. Særligt når den kommer tæt på, bliver vi usikre. Men det er aldrig for tidligt at starte samtalen om døden.

Tal om De svære spørgsmål
Derfor har Ældre Sagen og Røde Kors udviklet »samtalesaloner om døden«, hvor de frivillige vågetjenester hjælper danskerne til at få taget hul på den vigtige snak.
Deltagerne, som både kan være unge, voksne og ældre, vil over en kop kaffe her kunne tale om døden i mindre grupper.

Og man kan få inspiration og ideer til, hvordan man bagefter kan tage hul på samtalen om døden med forældre, børn eller venner. - Døden er et tabu i Danmark. Vi har valgt at invitere til kaffe for at både unge og ældre kan drøfte døden, fortæller Anne Graulund, som er leder af vågetjenesten i Haslev. Hun oplever at mange døende er glade for, at der sidder nogen ved deres side, men hun ved også, at der er dem, der bare har lyst til at være alene.

Vikarierende præst ved Haslev Kirke, Margith Petersen, indleder eftermiddagen med en række spørgsmål, man kan drøfte ved 4-personers borde. Ved hvert bord vil der være en ordstyrer, for at alle kan blive hørt. Der er kaffe og kage, og det er gratis at deltage.

Tilmelding senest den 16. april kl. 17 på e-mail til: Yvonne Wiese, ÆldreSagen: Yhwiese@gmail.com eller Anne Graulund, Røde Kors vågetjeneste tlf.: 29664380.

© Copyright 2018 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.