Byrådet: Tillidserklæring til brandmænd

Fredag 9. februar 2018 kl. 10:21

Byrådet: Tillidserklæring til brandmænd
Torsdagens byrådsmøde blev indledt med et nummer af Coldplay, smukt fremført af fire unge fra musikskolen

Byrådsmøde: Dagsordenen var ikke lang, og heller ikke med sager der gav anledning til den helt store diskussion partierne imellem - så alt i alt et fredsommeligt byrådsmøde i torsdags.

Eneste punkt der gav anledning til lidt debat, var en sag hvor Lejerbo ønsker at opføre lejeboliger på Jens Chr. Skous Vej i Haslev.

Socialdemokratiet, Enhedslisten og SF går varmt ind for at Lejerbo får mulighed for at opføre almene boliger på området - og var klar til at give grønt lys med det samme.

Det ville de øvrige partier ikke være med til. Når der gives tilladelse til opførelse af almene boliger, betyder det samtidig at kommunen skal stille garanti for en del af prisen for opførelse af boligerne.

Derfor ønskede Venstre og Borgerlisten, at behandlingen af ansøgningen, måtte vente til budgetforhandlingerne senere på året, mens Liberal Alliance mente der var almene boliger nok, og at man måtte overlade det til det private initiativ at opføre udlejningsejendomme.

Venstre stillede et „opblødningsforslag“ der gik ud på at sende en positiv tilkendegivelse til Lejerbo og besked om at sagen tages op i forbindelse med budgetforhandlingerne.

Det forslag købte Socialdemokratiet, ud fra devisen at det er bedre at være med til at præge udviklingen frem for at stå udenfor - og være imod.
Borgerlisten fastholdt at beslutningen burde være: „Sagen drøfter i budgetforhandlingerne“ - og ikke andet. Det blev der stemt om, men kun støttet af Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

Herefter stemte man om Venstres forslag, der så blev støttet af samtlige byrådsmedlemmer.

Brand og Redning
En anden sag der også tog lidt tid at behandle var „Risikobaseret dimensionering af redningsberedskabet“.

At sagen tog lidt tid skyldtes ikke uenighed og hvilket brandvæsen man ønsker i kommunen. Det tog tid fordi partierne ønskede at tilkendegive tilfredshed med situationen som den er nu, og bakke op omkring vores deltidsansatte brandmænd.

Faxe Kommunes brandvæsen er en del af Midt- og Sydsjællands Brand & Redning, der består af Ringsted, Næstved, Vordingborg og Faxe Kommuner.

En revision af „Risikobaseret dimensionering af redningsberedskabet“ kan betyde ændringer i Faxe Kommune. Blandt andet er der lagt op til „reduceret udrykning“ i visse tilfælde - og det vil Faxes byråd ikke være med til.

Som noget helt unikt består kommunens styrke af deltidsansatte brandmænd - og bliver det sådan at kun nogle få skal rykke ud, kan man stå i den situation af f.eks. 10 brandmænd møder op på brandstationen, hvorefter måske halvdelen får besked på at køre hjem igen.

Det er uholdbart, mener byrådet. Kaldes man flere gange op midt om natten - for så at få besked på at køre hjem igen, frygter man at brandmændene mister interessen, og siger op. Og så bliver det for alvor dyrt - for så skal man til at fuldtidsansætte brandmænd.

Faxe Kommune ønsker også at man fortsætter med den indsatslederordning man har nu - og at redningsbåden, bliver nævnt i det nye forslag fra MSBR.

Tekst og foto: Torkild Svane Kraft

© Copyright 2018 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.