Folketingsmedlemmer for en dag...

Torsdag 8. februar 2018 kl. 14:29

Folketingsmedlemmer for en dag...
Igen i år blev elever fra Nordskovskolen udvalgt til Ungdomsparlamentet. De 6 unge havde en stor oplevelse, og 9.a’s lovforslag om at nedsætte den globale produktion af plastikposer blev vedtaget og er nu overgivet til ministrene.

Martin, Rian og Daniel fra 8.a på Nordskovskolen havde lavet lovforslaget ”Bander”, og Karl, Jonas og Oliver fra 9. a havde lavet lovforslaget »Nedsæt den globale produktion af plastikposer«.

Forslagene var blandt 60 forslag Folketinget havde udvalgt blandt 8. og 9. klasser i hele landet. Siden den 5. januar har eleverne arbejdet i udvalg i lukkede grupper på Facebook, hvor de har besluttet hvilke 24 af de 60 forslag, som skulle behandles på selve ungdomsparlamentsdagen.

Mandag den 29. januar var de seks elever med i ungdomsparlamentsdagen i Folketinget, hvor de skulle forsøge at overbevise elever fra resten af landet om, at netop deres forslag skulle vedtages.

Før de gik i salen arbejde de i udvalg, for endnu engang at afgrænse hvilke forslag der skulle tages op i salen.

Lovforslaget fra 9. a »Nedsæt den globale produktion af plastikposer« var et ud af de 5 (ud af i alt 12 forslag som var til forhandling i ungdomsparlamentet), som til sidst blev vedtaget og overgivet til ministrene, som nu skal læse dem alle igennem.

Før ungdomsparlamentet
Karl Brandt Hermansson fra 9.A fortæller om forløbet op til dagen i ungdomsparlamentet:
- Vi havde cirka 4 samfundsfagstimer til at skrive vores lovforslag, der så blev sendt ind til ungdomsparlamentet. Jeg sad og skrev med min gode ven Jonas, vi skrev hvert vores lovforslag, men vi aftalte, at vi ville være hinandens partnere, hvis et af dem blev valgt. Derudover tog jeg også min ven Oliver med. Jeg syntes, at ‘klima og trafik’ lød som det mest spændende emne, da jeg går meget op i bevarelse af miljøet.

Mit lovforslags titel er: “Nedsæt den globale produktion af plastikposer”. Formålet med lovforslaget er at nedsætte, og muligvis stoppe produktion af plastikposer, da de er til stor skade for miljøet. Et af målene med forslaget er, at det vil komme til at påvirke andre lande i Skandinavien, EU, og for den sags skyld også i resten af verden. En af de ting forslaget vil gøre, er at lave en slags pant-ordning med plastikposer.

Vi blev alle tre medlemmer af facebookgruppen for ‘klima og trafik’, og derinde skulle vi debattere med de andre fra den gruppe. Vi skulle fortælle om vores eget forslag, og stille konstruktive spørgsmål til de andre. Debatten gik godt, og vores forslag endte med at blive et af de to udvalgte, der skulle arbejdes videre med på dagen.

Sejt at være politiker
Karl fortæller om selve dagen: - Der var overraskende hyggeligt inde på Christiansborg. Alle var rare og venlige, og ikke lige så strikse som jeg havde regnet med. Det mest interessante var uden tvivl at være inde i salen og kunne gå op på talerstolen, det var helt vildt sejt at være lige som politikerne.

Ungdomsparlamentet er overordnet set et godt projekt, det er altid en god idé at få de unges stemme med, når der er tale om politik. Jeg tror, at en af grundene til, at Danmark er sådan et velfungerende land netop er, at det er så nemt at blive hørt.
Jeg synes politik er mega spændende, men min interesse for politik og nyheder bliver dog overgået af min interesse for musik.

Links til ungdomsparlamentet
Vil man se mere om besøget på Christiansborg, var Karl, Jonas og Oliver var med i en vlog (det er dem som starter og slutter i vloggen), som man kan se her: https://www.facebook.com/folketinget/videos/1598487183573333/

Desuden kan man på folketinget.dk fra den 29. januar opleve Karl fremlægge lovforslaget som ordfører for udvalget. Ligesom man kan opleve ham og Jonas (fra 9.A), samt Rian (fra 8.A) være aktive på talerstolen, både med spørgsmål til ministre samt med spørgsmål til de andre lovforslag der var til behandling i salen.

Ungdomsparlamentet
Folketinget afholder Ungdomsparlament hvert andet år, hvor 179 elever fra 8. og 9. klasse indtager Christiansborg for at diskutere og stemme om forslag, de selv har skrevet.

© Copyright 2018 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.