Forfatter tilbage i fødebyen Haslev

Mandag 16. februar 2015 kl. 19:45

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Forfatter tilbage i fødebyen Haslev
Foto: Privat.

Forfatter, fhv. redaktør og avisudgiver Hans-Willy Bautz er efter 30 års arbejde i Tyskland vendt tilbage til Haslev, hvor han er født og opvokset.

Haslev Der er sikkert mange af den ældre generation, der nikker genkendende til navnet Hans-Willy Bautz, som i 1946 blev født på førstesalen i huset ”Godthaab” på hjørnet af Torvegade og Nygade.

Allerede som 12-årig gjorde han sig offentligt bemærket, idet han tog initiativet til en færdselsklub for sine skolekammerater. I et nært samarbejde med politibetjentene Anker Andersen og Verner G. Rasmussen fik børnene færdselsundervisning i DUI-huset i Søndergade, hvor der bl.a. blev vist film stillet til rådighed af det daværende Rådet for større Færdselssikkerhed. Medlemmerne af Færdselsklubben havde nummerplader på cyklerne, eget politi og bødesystem. Initiativet var indirekte årsag til, at der blev indført skolepatruljer i Haslev.

Filmproduktion
Fra konfirmationsalderen til Hans-Willy Bautz var omkring 20 år gammel, producerede han sammen med sin gode ven og senere professionelle fotograf Ole Sten kortfilm. Den første film hed ”Spionageorganisationen”, hvortil Hans-Willy Bautz havde skrevet drejebogen. Mens Ole Sten stod bag kameraet, instruerede Hans-Willy Bautz sine jævnaldrende ”skuespillere”. Filmen havde premiere på Haslev Folkebibliotek og blev vel modtaget af publikum og presse, hvilket gav de unge mennesker blod på tanden og således fulgte flere kortfilm, hvoraf en deltog i en konkurrence for skoleelever udskrevet af den tyske TV-sender Süddeutscher Rundfunk.

Ud af hundrede kortfilm landede den danske på plads ni og fik en præmie. Mest kendt blev den turistfilm om Haslev og omegn, de unge filmfolk producerede midt i 1960erne og som senere er blevet vist nogle gange som fyraftensfilm på Haslev Bibliotek. Lone True Nielsen, datter af bibliotekarparret Gyda og Jens A. Nielsen, var gennemgående figur i turistfilmen.

Pressearbejde
Selvom Hans-Willy Bautz havde sit udkomme ved arbejde i bilbranchen, han fik sin handelsuddannelse hos Ford-forhandler N. Johannessen A/S i Haslev, interesserede han sig så meget for journalistik, at han i en årrække i sin fritid var fast leverandør af artikler med bl.a. interviews til de lokale dagblade Næstved Tidende og Dagbladet. Foruden at skrive artiklerne, fotograferede han også til aviserne og var ofte første mand på pletten ved trafikulykker og ildebrande. Således leverede han også sensationsstof til læserne.

Lokal-TV
Da det blev kendt, at Haslev Antennelaug ville deltage i et forsøg med lokal-TV, meldte Hans-Willy Bautz sig som frivillig medarbejder, hvor han bl.a. var nyhedsoplæser og reporter. Ved Haslev Lokal-TV fik han 1975-1976 atter lejlighed til at give færdselsundervisning, hvilket vil sige, at han med et kamera-team opsøgte lokale trafikale brændpunkter, hvor han i samarbejde med politiet gav gode råd til trafikanterne. Et initiativ der blev værdsat af både FDM og Rådet for større Færdselssikkerhed. I et lokal-TV-interview med den daværende direktør Ulrik Duurloo fik den lille TV-station ros for at give sendeplads for disse indslag.

Turistaviser
Da turisme stadig havde Hans-Willy Bautz interesse, syntes han, at det ville være godt, hvis Haslev fik en turistavis, som på dansk, tysk og engelsk kunne informere om Haslev og omegns attraktioner og forretningsliv. Den idé gik han i sin fritid i gang med i 1979. Understøttet af annoncer fra de forretningsdrivende i byen og omegnen kunne han i 1980 udgive den første udgave, som under stor bevågenhed blev præsenteret på Haslev Museum. Ideen greb om sig og således kom det, at da han i 1981 blev afskediget fra et job som leder af vognfordelingen hos den danske Toyota-importør, var han allerede etableret som udgiver af turistaviser for flere byer og kommuner på Sjælland. Hvert forår bragte han disse turistaviser til Tyskland, Holland, Belgien og Storbritanien, hvor de blev fordelt af danske turistkontorer, bilorganisationer og færgeselskaber.

Arbejde i Tyskland
Arbejdet med bl.a. Præstø Turistavis førte i 1983 Haslevitten til Præstøs venskabskommune Uetze i Tyskland, hvor man velvilligt lagde turistavisen ud til kommunens borgere, så de på deres modersmål kunne læse om Præstøs fortræffeligheder. Ved et møde på Uetzes rådhus i 1984, opfordrede borgmesteren Hans-Willy Bautz til at udgive en turistavis for kommunen dernede. En opfordring, som den unge dansker fandt spændende. Sidst i 1984 gik han i gang med opgaven og senere kom en turistavis for Holbæks venskabsby Celle til.

Til og med 1989 pendlede Hans-Willy Bautz mellem Danmark og Tyskland, hvor han og hans kone Lilly Bautz besluttede sig til at rykke teltpælene op og flytte til Uetze. Deres søn Michael, som netop var blevet færdig med skolen, havde efter et forudgående praktikum hos en bilforhandler i Uetze fået tilsagn om en læreplads som bilmekaniker. Samtidig havde man fra den lokale handelsstandsforening forespurgt, om ikke ægteparret Bautz i et samarbejde ville udgive en ugeavis, for, som formanden sagde: ”I danskere har en frisk måde at lave avis på!” Det smigrede naturligvis, men egentlig havde parret tænkt sig, at det ville udgive turistaviser for flere områder i Tyskland, samt beholde nogle af de turistaviser, som man udgav i Danmark. Men måske kunne det gøres i en kombination, var tanken, og så gik man i gang med en lokal ugeavis - vel at mærke på tysk! Den første udgave udkom i maj 1990.

Der var imidlertid store betænkeligheder i dele af befolkningen, for hvordan skulle det kunne lade sig gøre, at udlændinge kunne udgive en ugeavis, som jo både redaktionelt og annoncemæssigt skulle fremstå på fejlfrit tysk. Disse betænkeligheder blev hurtigt gjort til skamme, for Hans-Willy Bautz entrerede med en korrekturlæser og så var det problem løst. Men åbenbart havde parret gabt lidt for højt, for det viste sig, at det tidsmæssigt ikke var muligt, både at udgive en ugeavis og så samtidig lave turistaviser. Altså blev turistaviserne opgivet.

Forfatterskab
Efter i 2002 at have overværet en forelæsning med den amerikanske krimiforfatterinde Donna Leon, med hvilken Hans-Willy Bautz også havde et interview, følte han sig inspireret til at skrive en kriminalroman, hvilket han gjorde på tysk. Den udkom i 2006 med titlen ”Mord zwischen Genova und Palermo” og da den solgte rimeligt godt, havde han fået blod på tanden og gik i gang med roman nummer to, som fik titlen ”Die Tote von Sizilien” og udkom i 2008. Den første roman har sin handling på Sicilien, mens nummer to foregår på Midt- og Østsjælland, bl.a. i Haslev, samt lidt på Sicilien. Romanerne har de samme hovedpersoner, nemlig en dansk-tysk journalist, som bor og arbejder i Tyskland, og en kvindelig kriminalkommissær fra Sicilien. Romanen med handling i Danmark udkom på dansk i 2009 med titlen ”Mord på Sicilien - Et spor fører til Danmark” og blev præsenteret i Bøger & Papir i Haslev.

Men hvorfor står Sicilien i forgrunden, kunne man spørge. Dertil svarer forfatteren: ”Fordi jeg siden 1978 har været mere end 25 gange på Sicilien og således kender øen temmelig godt. Jeg har venner og gode kontakter dernede, hvorfor det har været nemt for mig at lave research til romanerne, som iøvrigt er skrevet sådan, at man kan bruge dem som turistguider. Alle nævnte handlingssteder er autentiske - også dem i Danmark.”

Udover kriminalromanerne har Hans-Willy Bautz også fået udgivet to bøger med små fortællinger, der beskriver, hvad hans langhårede gravhund Céline har oplevet på spadsereture i Uetze, vel at mærke set ud fra hundens synspunkt. Og det er ikke så lidt!

Skæbnen
Det blev nogle gode men også nogle hårde år for ægteparret Bautz, hvis verden så at sige væltede, da Lilly Bautz i marts 2011 fik konstateret en ondartet tumor i hjernen, som førte til hendes død i januar 2012.

Da Uetze kommune har det sammen problem, som man kender i Danmark, nemlig butiksdøden, begyndte det omkring 2005 at gå ned ad bakke med ugeavisen. Kundeunderlaget til annoncesalget begyndte at svinde ind og det blev en hård kamp for at overleve. Lilly Bautz sygdom og død gav ægtemanden psykiske problemer og således kneb det med energien og det gå-på-mod, som han tidligere havde haft, var svundet ind.

Tuen, der væltede det store læs, kom i juli 2014, da Hans-Willy Bautz fik en blodprop ved rygsøjlen, som førte til, at han blev så gangbesværet, at han ikke uden hjælp kunne komme uden for en dør. Det blev katastrofalt for ugeavisens overlevelse. Sidste uge i august 2014 udkom den sidste udgave. Det var bestemt ikke det, han som udgiver og redaktør havde planlagt. Han havde ført forhandlinger om afgivelse af avisen med den option, at han skulle fortsætte som redaktør, så han havde et udkomme. Forhandlingerne gik i stå, for hvis han ikke kunne arbejde, hvad så?

Tilbage til Haslev
At lukke avisen var en svær men nødvendig beslutning at træffe. Samtidig besluttede Hans-Willy Bautz sig til at vende tilbage til sin fødeby Haslev, hvor han stadig har familie og venner, samt sønnen og børnebørnene i nærheden. Her har den nu 68-årige med venners hjælp fundet en lille lejlighed, hvilken han flyttede ind i kort før jul sidste år. Allerede inden han flyttede tilbage til Danmark, havde han genoptrænet sig selv så meget, at han nu kan gå sådan nogenlunde uden hjælpemidler. Cykle og køre bil er ikke noget problem.

Hvordan er det så for en gammel Haslevit at være tilbage i Haslev igen og hvilke fremtidsplaner har den tidligere så initiativrige mand, har vi spurgt ham om.
”Det er en mærkelig fornemmelse, for meget har forandret sig i løbet af de 30 år, jeg har arbejdet i udlandet,” siger Hans-Willy Bautz, der i starten havde svært ved at vænne sig til omgangsformen her til lands, hvor man er dus og også hos kommunen og andre offentlige myndigheder tiltaler folk med fornavn.

Det var han ikke vant til fra Tyskland, hvor man stadig holder på De-formen og tiltaler med herr og fru samt efternavn. ”Men det er selvfølgelig bare et tilvænningsspørgsmål, som jeg er kommet forholdsvis nemt over,” siger den 68-årige, som også har måttet konstatere, at bybilledet har ændret sig en del. Der er mange forretninger, som han slet ikke kender.

Fremtid
Med hensyn til fremtiden vil han gerne skrive flere romaner. Han begyndte på nummer tre, før hans kone blev syg. Det ufærdige manuskript ligger klar til at blive fortsat. ”Ideerne er der,” siger forfatteren, ”det er kun et spørgsmål om, at jeg tager mig sammen og begynder at skrive igen. Jeg har også tænkt mig at skrive mine erindringer.”

Med de tyskkundskaber han har, kan han også forestille sig at give undervisning med konversationstimer i sproget, yde lektiehjælp samt optræde som tolk for virksomheder, der har forretningskontakter til tysksprogede lande, men hvor man i virksomhederne ikke behersker sproget selv. Desuden kunne han godt tænke sig at arrangere rejser til Sicilien og Tyskland med sig selv som guide, eventuelt som læserrejser i samarbejde med dagblade og ugeaviser. I sagens natur er han interesseret i journalistisk arbejde, hvor han bl.a. har mulighed for at lave interviews ikke alene på dansk, men også på tysk og engelsk, samt til nød på italiensk, som han behersker til husbehov.

Med de tanker og planer, som Hans-Willy Bautz har, hører han til de pensionister, der ikke behøver en igangsætter til hjælp.

© Copyright 2018 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.


Kommentarer til artiklen:
Tak for spændende beskrivelse af et livsløb - Fantastisk energi, formidlingslyst og organisationstalent.
Vi ses til mini - bogmessen i Haslev d.03.02.2018

Lisbeth Bang, 12-01-2018 13:15:28

Hvornår udkommer Mord zwischen Genova und Palermo på dansk. Jeg har bogen Mord på Sicilien på dansk og syntes den er fantastisk, har læst den flere gange.
Glæder mig til bog 3.
Rigtig god sommer
Christa Zabel, Rødvig, 26-07-2016 12:03:39


Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Kommentar:
 
Navn:
 
For at indsende din kommentar skal du indtaste billedets tal og bogstaver i feltet nedenfor.
Kan du ikke se hvad der står så klik på billedet for at få en ny.

Indtast nummer og bogstaver .


Flere nyheder i denne sektion:

- Verdens Gang - og DR
- Fælles budgetforslag fra S, SF og Enhedslisten
- Influenzasæsonen er snart over os - bliv vaccineret
- Visens Venner inviterer til sæsonstarts-koncert
- Freja og Athos klubmestre
- Lær at bruge en hjertestarter
- Klimakonference på Lindersvold
- Drenge sigtet for hærværk
- Filmaften i Hylleholt Sogn
- HF’ere fra VUC i Faxe på Talent Camp
- Nu er Tobias godt kørende
- Åbent hus i Landbomuseet på Folehavegaard
Klik venligst
Klik venligst
-
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst