Vindmøller, helbred, lovgivning og bureaukrati

Fredag 21. december 2012 kl. 10:41

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Vindmøller, helbred, lovgivning og bureaukrati
Af Rikke Bergsten,
Gammel Skovvej 2,
Tureby

I Kolding Kommune, har borgmester Jørn Pedersen (V) valgt at sætte sine borgers helbred højere end både vindmøller, lovgivning, energiforlig og cool cash i kommunekassen. Han har nemlig valgt at udskyde opstillingen af vindmøller i Tabs fordi der mangler dokumentation for de sundhedsrisici, der kan være forbundet med den støj som møllerne udsender.

Som borgmesteren Jørn Pedersen (V), Kolding udtaler i et interview i Sjællandske den 13. december 2012:

„Der er jo ingen af os, der har interesse i at vågne op om 10 år med 700 borgere, der har kræft”.

Borgmester Jørn Pedersen siger endvidere, at det var hans mavefornemmelse, i modsætning til den lovgivning han sad med i hånden, der fortalte ham, at projektet skulle udskydes fordi der ikke findes tilstrækkelig information til at garantere borgernes helbred.

Sagen fra Kolding er et rigtig godt eksempel på dels usikkerheden om sammenhængen mellem helbredsgener og vindmøllernes støj, og dels på det tunge bureaukrati og de mange politiske hænder, der er involveret i spørgsmålet om vindmøller.

Eksempelvis ligger beslutningen om, at Danmark skal have mange vindmøller (1000 vindmøller på land i DK inden 2020) i Energiministeriet ledet af Energi- og Klimaminister Martin Lidegaard. Til gengæld er det Miljøministeriet v. Miljøminister Ida Auken, der skal beslutte, hvor vindmøllerne skal placeres og hvor meget de må larme.

Ansvaret for, hvor møllerne skal ligge, har Miljøministeriet dog valgt at videregive til de kommunale byråds politikere rundt om i landet (sammen med en god pose penge).

Ansvaret for, hvor meget de må larme - ja det er en helt anden sag. Det ansvar er nemlig ikke rigtigt placeret nogen steder. Det er blot besluttet, at de regler, der nu engang er om støjniveauer og lavfrekvent støj, ER gode nok. Dokumentationen for dette, og at der ikke skulle være nogen sammenhæng mellem vindmøllestøj og helbredsgener, kommer fra det private ingeniørfirma Delta ( som eftersigende er tæt knyttet til vindmølleproducenterne Vestas og Siemens).

Det er for øvrigt også dette firma, der har hjulpet Miljøministeriet med at fastsætte de nuværende støjgrænser. Støjgrænser som vel og mærke er stærkt kritiseret af uafhængige eksperter i sammenhængen mellem støj og helbred.
De mener, at støjgrænsen på åbent land bør sættes ned fra 44 db til 35 db for at undgå at folks helbred påvirkes negativt af møllerne.

Konklusionen er, at ’støj-aben’ formelt set bor hos Miljøministeriet og Ida Auken. Det efterlader dog stadig en del spørgsmål til Faxe Kommunes byråd; nemlig: Som folkevalgte politikere, er det så ikke jeres ansvar at gøre regeringen opmærksom på, når lovgivning og virkelighed IKKE går op i en højere enhed? Og samtidig fortælle Ida Auken, at naboerne til de store møller i Turebylille, er oprigtigt bekymrede for deres helbred og livskvalitet - for ikke at nævne naturoplevelser, nærmiljø og dyreliv?

Sluttelig vil jeg inderligt opfordre Faxe Kommunes byråd til at tage en snak med Koldings borgmester Jørn Pedersen om hans valg, om at tilsidesætte regeringens dekreter og en hel pose penge til fordel for borgernes helbred.

© Copyright 2020 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.


Kommentarer til artiklen:
Turebylille/Skrosbjerg: De fem kæmpestore vindmøller på 150 meters højde - som vil "pryde" landskabet næste år i den yderste afkrog af Faxe Kommune, der hvor den møder Køge og Stevns kommuner i få hundrede meters afstand - skaber stor frygt hos mange kommende naboer.
Det skaber også stor frygt i den fredet natur ved overdrevet Skrodsbjerg. Især den EU habitat direktiv fredet rød glente, som desværre, for den, har yngleområde lige der hvor Bregnetved goods gerne vil have deres kæmpe vindmøller. Og så kan Brentved gods skrige alt det de vil med "GRØN PROFIL" men hvordan kan det være for naturen, når den omkring liggende natur må uddø for at Greven kan være GRØN...
Helle Lindner, 29-12-2012 16:43:16

CtgIte , [url=http://iqccflpvbbzy.com/]iqccflpvbbzy[/url], [link=http://mzjwpbvpoyop.com/]mzjwpbvpoyop[/link], http://tbwtxdapxnpy.com/
FbUccrRZzdqMbu, 26-12-2012 10:57:44


Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Kommentar:
 
Navn:
 
For at indsende din kommentar skal du indtaste billedets tal og bogstaver i feltet nedenfor.
Kan du ikke se hvad der står så klik på billedet for at få en ny.

Indtast nummer og bogstaver .


Flere nyheder i denne sektion:

- Der er plads til forbedring
- Hvordan skaber vi vækst og erhverv i Region Sjælland?
- Plads til historie
- Uheldige parkeringsregler
- Pårørendevejledning skal også være for børn
- Fritiden forsvinder...
- Blomsterhilsen til Park og Vej
- Alternativt budget fra S, SF og Enhedslisten
- Ole Vive svarer
- Til borgmester Ole Vive
- Turbo på velfærden
- Natur og turisme frem for vindmøller
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst