Lad os bevare fællesskabet

Fredag 10. februar 2023 kl. 10:09

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Lad os bevare fællesskabet
Læg mobiltelefonen og være nærværende, skriver praktikanten...

Unge og mobiltelefoner: Har I glemt snakken om unge der er for meget på deres telefoner? Vi skal få rettet fokussen tilbage til det emne. For det blevet værre, også på de sociale medier.

Os unge laver ikke andet end at bare være på vores telefoner, mere end halvdelen af dagen. Vi skal få snakket mere om det, nu hvor det faktisk er blevet en del af vores hverdag samt rutine.

Telefonen er der hele tiden i vores hånd, når vi cykler, kører bil, rydder op og når vi børster tænder. Selv tandlægerne ved at vi holder vores telefon i den anden hånd mens vi børster vores tænder. Jeg har selv fået den bemærkning om at jeg ikke skal have min telefon ude på badeværelset mens jeg børster tænder.

Men hvordan kan vi blive bedre til at lade den ligge? Hvad skal der til før vi fatter at vi spilder vores tid på en lille skærm?

Den her generation vi lever i, får børnene deres første telefon eller iPad alt for tidligt, når de er helt små. Jeg tror det er derfor problemet opstår med at vi bliver afhængige.

I fremtiden burde forældre tænke grundigt inden de giver en blålysende skærm til et lille barn. Vi unge bliver afhængige og problemerne opstår tit fordi vi ser på telefonen for meget. Unge får også tit at vide af deres forældre at nu skal de lægge den til side og lave noget fornuftigt. Det er ikke kun os unge. Voksne er heller ikke bedre selv, de er også blevet afhængige. Det er noget nyt for dem med sociale medier. En lille kort video efter den anden og sådan kan det blive ved i timer. Vi alle bliver tiltrukket af vores telefon hver gang vi ser en notifikation poppe op.

Mange timer dagligt
Hvor mange timer tror i at unge er på deres telefoner? Jeg synes det kunne være spændende og finde ud f hvor meget vi enlig er på vores telefoner. Her i onsdags 7 februar fik jeg mine tekniske evner frem og fik lavet et spørgeskema om hvor mange timer vi sidder med vores telefoner. Jeg fik sendt mit spørgeskema ud på mine sociale medier. Der var 88 der svarede på mit skema.

Jeg er kommet frem til at:
13,6 % bruger 1-3 timer om dagen
42% bruger 4-5 timer
45,3 der bruger deres telefon 6 timer og op
Det er selvfølgelig ikke hele Danmark, men man kan få et overblik over hvor mange timer unge burger deres telefon.

Undersøgelse - børnetelefonen
Jeg blev mere nysgerrig på om der er nogen der ved noget om hvad det gør ved os og om der er mange der bliver krænket på sociale medier. Så jeg kom i kontakt med børnetelefonen og jeg fik stillet nogle få spørgsmål.

Ved I hvad det gør ved os når vi er for meget på telefonen og følger der nogle konsekvenser med?

- Der er forskel på hvem du spørg. De unge bliver meget hurtig distraheret af telefonen. Vi skal hele tiden følge med i hvad der sker og hvor. Sociale medier er det første vi kommer i tanke om når vi står op, ens hånd føles tom uden sin telefon, fortalte en medarbejder fra Børnetelefonen, og hun fortsatte:

- Unge får også svært ved at finde ud af hvem de er, når de er på deres telefon hele tiden og sammenligner sig med andre på de sociale medier. Vi skal helst være ligesom dem. Det vi ser på internettet, er jo ikke det vi ser i virkeligheden, det ved vi jo også godt men vi hopper stadig i mediernes fælder.

Vores søvn bliver også påvirket af vores telefoner, for vi blevet afhængige.

Hvad vil I synes var en passende alder og få sin første telefon?
Jeg fik to svar.

Den første var den urealistisk. Det vil sige når vi blev voksne og færdigudviklet. Vi vil blive mindre distraheret i vores teenageår. Men jeg tror også vi vil acceptere os selv mere hvis vi ikke havde vores telefon hele tiden.

Det andet og mere realistiske svar var at vi skulle få vores telefoner når vi blev 15. For telefoner bruger vi til mange ting og ikke kun unødvendige ting.

Har i en statistik på hvor mange der bliver mobbet på de sociale medier?

I 2021 var der 361 samtaler på børnetelefonen der handlede om digitale krænkelser.

Og er det mest piger eller drenge der bliver mobbet på sociale medier?

På børnetelefonen er der et skema over hvor mange pige og drenge der er blevet krænket på de sociale medier. Det står 0,7% til både piger og drenge og så er der 0,5 % der er ukendte.

Af Monika Levin, praktikant fra Druestrup Friskole

© Copyright 2023 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Sofie og Fine sætter fokus på i say
- Rønnede: Vanvidsbilist med 159 km/t
- Helt vilde tilbud når Haslev inviterer til Outlet-messe
- Det er det rene Ibi-Pippi...
- Farvel til badmintonformanden - goddag til fodbolden...
- Endnu en forlader Socialdemokratiet
- Ordløse fortællinger og fortællinger med ord...
- Mette er noget helt særligt
- Subas vil være familiens gode læge
- Pas på falske indsamlere
- Et sikkert forårstegn: Skovly Plante Deko åbner
- Anholdt efter bilbrand
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst