En tragedie - tusind konsekvenser

Onsdag 15. februar 2023 kl. 11:44

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

En tragedie - tusind konsekvenser
Vi fik ingen hjælp dengang. Det var der ingen der gjorde, og det fik mange konsekvenser, siger Sacha Uldahl der er aktuel med bogen “En tragedie - tusind konsekvenser”. Foto: Torkild Svane Kraft.

En tragedie - tusind konsekvenser
Sådan ser forsiden af Sacha Uldahls bog ud.
Som hun sidder der ved spisebordet i stuen i familiens hjem i Kongsted, med det stort smil på læben, er der ikke meget der får en til at tænke, at hun har haft et svært liv. Et liv som hun har valgt at lægge åbent frem gennem bogen “En tragedie - tusind konsekvenser”.

Bogen er netop udkommet på forlaget Mellemgaard. En bog hvor Sacha Uldahl ikke skjuler noget som helst. En hudløst ærlig bog, der tager sit udgangspunkt i en meget tragisk begivenhed. For en dag i 1988 mistede Sacha sin 16-årige storesøster Karina ved en trafikulykke.

Søsteren var på vej på tanken for at købe æg til en ret hun ville lave til familiens aftensmad. Men hun vendte aldrig hjem. Karina blev kørt ihjel af en taxa tæt på familiens hjem i Tårnby på Amager. Og det blev begyndelsen på et liv fyldt med problemer.

- Vi var en rigtig god kernefamilie. Min mor var pædagog og min far var blikkenslager. Vi havde det rigtig godt i vores liv, men da Karina blev dræbt, ændredes alt. Den gang var der ingen hjælp at hente nogen steder. Vi blev overladt til os selv - og alt gik i opløsning, fortæller Sacha der i dag er 47 år gammel.

Hendes mor begyndte at drikke og tage piller. Hun lå på sofaen hele tiden, mens hendes far forsøgte at glemme sorgen ved at arbejde hele tiden - og Sacha var der ingen der tænkte på. Heller ikke på hendes skole, så hun fik det værre og værre, og det endte med at hun kom til en plejefamilie ved Kerteminde.

- Jeg var ikke sød ved dem til at begynde med. Jeg har sikkert været en rigtig snotunge, men plejefamilien blev min redning. Her havde jeg mine bedste år. Her fik jeg masser af kærlighed og varme. Uden plejefamilien, havde jeg nok ikke siddet her i dag, siger Sacha - og tilføjer at hun stadig har kontakt med plejefamilien.

Det blev altså til nogle gode år hos plejefamilien, og et efterfølgende efterskoleophold, var også rigtig godt for Sacha, men sårene, de ubehandlede sår, i forbindelse med søsterens død, var der stadig. De betød blandt andet at Sachs røg ind i et misbrug. Hun blev ludoman.

- Jeg har spillet rigtig mange penge op, og løjet overfor mange mennesker, når jeg havde spillet alt op, og der ikke var penge til mad og husleje. Det er heldigvis blevet mindre med årene, men jeg kan stadig falde i, så derfor skal jeg her inden længe på et 14 dages ophold på Center for Ludomani i Odense, for endegyldigt, at få lukket den del af mit liv, fortæller Sacha.

Lukke døren ved at åbne den...
Men det er ikke kun døren til ludomani der skal lukkes. Med bogen “En tragedie - tusind konsekvenser” ønsker Sacha Uldahl også at lukke døren til alle de andre tragiske ting der fulgte i kølvandet af søsterens død - og den bliver lukket gennem en hudløs ærlig beretning. En beretning hun håber kan være med til at andre ikke havner i samme situation som hun og hendes familie havnede i.

Så selv om Sacha siger, at hun med bogen, vil lukke en dør, er der nok nærmere tale om at hun har åbnet døren på vid gab. Hun har lagt alt frem - for også at hjælpe andre mennesker, der måske er i samme situation som hende.

- Vi fik ingen hjælp dengang. Det var der ingen der gjorde. Man måtte klare sig selv, og det kan man altså ikke i den situation, så med bogen ønsker jeg også at fortælle andre, at man skal bede om hjælp, når man står over for store problemer som man ikke kan takle selv, siger Sacha. I dag er der hjælp at hente, men det var der ikke den gang. Tag imod hjælpen.

Er der for andre
Selv om Sacha har haft meget at slås med i sit liv, eller måske netop derfor, har hun altid gjort meget for mennesker der har brug for hjælp.

Hun har blandt andet åbnet sit hjem for folk der ikke har haft et sted at holde juleaften. Hun har lavet indsamlinger, så andre kunne holde en god jul - og så er hun aktiv i Røde Kors, hvor hun er besøgsleder i Næstved, og håber at få stablet et stort korps af besøgsvenner på benene, så endnu flere ensomme og ældre, kan få besøg i deres hjem.

Mød Sacha hos boghandleren
Bogen “En tragedie - tusind konsekvenser” har været flere år undervejs, men for et stykke tid siden, besluttede hun at nu skulle den skrives færdig, og herefter sendte hun den til forlaget Mellemgaard, der fandt den så interessant at de ville udgive den. Det havde Sacha Uldahl slet ikke regnet med, men nu er den der altså.

“En tragedie - tusind konsekvenser” kan købes hos boghandleren, Forlaget Mellemgaard og de fleste online boghandlere - og så kan du møde Sacha Uldahl i Haslev Boghandel mandag den 20. februar mellem kl. 14 og 15 og i Boghuset i Faxe samme dag mellem kl. 15.30 og 16.30.

Af Torkild Svane Kraft

© Copyright 2023 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Sofie og Fine sætter fokus på i say
- Rønnede: Vanvidsbilist med 159 km/t
- Helt vilde tilbud når Haslev inviterer til Outlet-messe
- Det er det rene Ibi-Pippi...
- Farvel til badmintonformanden - goddag til fodbolden...
- Endnu en forlader Socialdemokratiet
- Ordløse fortællinger og fortællinger med ord...
- Mette er noget helt særligt
- Subas vil være familiens gode læge
- Pas på falske indsamlere
- Et sikkert forårstegn: Skovly Plante Deko åbner
- Anholdt efter bilbrand
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst