Friskolen bliver gårdejer

Tirsdag 10. januar 2023 kl. 11:47

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Friskolen bliver gårdejer
I første omgang renoveres stuehuset så det kan rumme SFO og fritidsklub. Foto: Torkild Svane Kraft

Friskolen bliver gårdejer
Spjellerup Friskoles leder, Jan Nielsen, foran gården som skolen overtager den 1. marts. Foto: Torkild Svane Kraft
Spjellerup Friskole og fribørnehave har købt gården på Spjellerupvej 34, lige overfor skolen, for 2,3 millioner kroner med overtagelse den 1. marts.

Her kommer skolen til at råde over et stuehus på 160 kvadratmeter og ikke mindre end 800 kvadratmeter staldbygninger samt 15.000 kvadratmeter grund. Noget af grunden har man dog valgt at “bytte” med den nuværende ejer, således at han beholder en del af de 15.000 kvadratmeter omkring gården, til gengæld får friskolen en del af hans jord lige ved siden af friskolen - altså i forlængelse af Spjellerupvej 33.

- Det betyder at vi kan udvide børnehavens grund betragteligt allerede nu, siger skoleleder Jan Nielsen. Her vil vi i første omgang så græs, men vil senere udvide med legeplads og måske køkkenhave. Mulighederne er mange - også at vi her kan opføre en vindmølle, så vi kan producere vores egen strøm, men det bliver altså ikke lige med det samme. Vi skal lige have pengene først...

På selve gården vil Spjellerup Friskole i første omgang renovere stuehuset for i omegnen af én million kroner. En renovering der skal være færdig til næste skoleårs begyndelse, og så skal stuehuset rumme skolens SFO og fritidsklub. Lige nu holder SFO og fritidsklub til i en træbarak som blev rejst helt tilbage i 1972.

- Den er simpelthen i så dårlig stand, at vi måtte gøre noget. Den er utæt og der går alt for mange penge til opvarmning, så da gården blev sat til salg, så slog vi til. Købet giver os virkelig mange muligheder, siger Jan Nielsen.

I første omgang handler det altså om at indrette stuehuset til SFO og fritidsklub, men samtidig vil man indrette nogle af de andre lokaler til værksted for pedellerne - og kom så lige og se her, sagde Jan Nielsen og åbnede en stor port ind til en af staldbygningerne. Et stort rum med synlige bjælker.

- Se lige alle de muligheder der er her. Det er jo oplagt til en teatersal, og hvis man så erstatter den store port med et glasparti, vil lyset strømme gennem lokalet. Det kan simpelthen blive så flot, siger Jan Nielsen - men skynder sig at tilføje, at det er noget der må komme hen ad vejen. På Spjellerup Friskole passer man på pengene. Man foretager sig intet før man er sikker på, at det kan lade sig gøre rent økonomisk.

Revolution
Det er en stor elevtilgang der er medvirkende til, at Spjellerup Friskole slog til da gården blev sat til salg. Når næste skoleår starter vil der være tale om rekordmange elever. Lige nu 20 mere end i indeværende skoleår, og flere kan nå at komme til inden skoleårets start.

Men hvorfor oplever Spjellerup Friskole så stor en søgning netop nu?
- Jeg tror det måske kan hænge sammen med vores nye undervisningsmetode, som vi startede med under corona-pandemien. En metode hvor eleverne i langt højere grad er herre over deres egen indlæring, siger Jan Nielsen.

Det er en metode der er kendt som “Ugeskema Revolutionen”, men på Spjellerup Friskole har man valgt at kalde det for “ugedisponering” da man mener ordet revolution lyder lidt for bombastisk.

Kort fortalt handler det om, at læreren laver en plan for hvad man skal nå i løbet af ugen, men at eleven selv bestemmer hvordan han eller hun vil nå frem til målet i løbet af ugen. Det kan være at eleven vælger at koncentrere sig om ét bestemt fag på ugens første dag, og gemme andre fag til de andre dage i ugen - alt efter hvad man føler man bedst kan arbejde med her og nu.

- Det stiller selvfølgelig store krav til lærerne og eleverne, men det har vist sig - når man lige har vænnet sig til metoden - at eleverne når mere og at de er meget mere effektive i deres indlæring end de var tidligere, siger Jan Nielsen. De lærer at tage ansvar for egen læring og planlægning - og det fungerer rigtig godt.

Af Torkild Svane Kraft

© Copyright 2023 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Lad os sammen gøre en lille forskel
- Politiet havde travlt her i kommunen
- Klubmesterskab i HTT
- Keramik med sjæl - ny udstilling på Emmaus
- Kolde gys, varm sauna, kaffe og suppe
- Sangaften med Arne Andreasen
- Haslev Garnfestival - nu over to dage
- Jensens Jazz Serenaders spiller i Huset40
- Vi slæber overflødig emballage hjem
- Ib Arnoldi er død
- Henrik cyklede over 12.000 km.
- Petri og Lars Hannibal på Vemmetofte Kloster
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst